Logo brielschecourant.nl


Van gazonmaaiers tot plantenbak

  Verenigingen

De Plattelands Jongeren Vereniging Voorne (PJV) bestaat dit jaar zeventig jaar. Alle reden om nog meer uit te pakken dan andere jaren. Met naast het traditionele tentfeest en de ondertussen ook al traditionele cross, een poging om met de langste plantenbak ter wereld in het Guinness Book of Records te komen.

Door Dick Snijders

Rockanje - Bij de vijftigste verjaardag van de Voornese plattelandsjongerenvereniging werd bedacht dat de leden met een groot tentfeest getrakteerd zouden moeten worden. Dat was het begin van een traditie die nooit meer is verdwenen. Maar waar aan die tradities wordt vastgehouden, heeft de vereniging ook steeds nieuwe bestuursleden die met even nieuwe ideeën komen.

Robin van Ruijven was de afgelopen twee jaar voorzitter van de vereniging en sluit dit jaar zijn bestuursperiode af als vice-voorzitter. "Het idee is dat bestuursleden na drie jaar worden opgevolgd door verse krachten. Je kunt er nog wel eens een extra bestuursjaar aan toevoegen maar met steeds nieuwe bestuursleden, zijn er wel steeds nieuwe ideeën.

Jubileum

Van Ruijven weet alles over nieuwe ideeën maar ook over wat aan die ideeën vooraf is gegaan. "Een jubileum wil je niet zomaar voorbij laten gaan. Dat was bij het vijftigjarig jubileum de reden om het eerste tentfeest te organiseren. En ook toen we de eerste cross organiseerden, wilden we iets bijzonders doen."

In de eerste plaats waren en zijn al die activiteiten bedoeld voor de ongeveer driehonderd leden en ruim zestig ereleden en donateurs van de vereniging. "Het doel is tenslotte iets te doen waarmee je de jongeren op het platteland kunt verenigen. Dat doen wij op Voorne en onze zusterverenigingen van Eurodelta op Putten, in de Hoeksche Waard en op Flakkee.

Maar waar de tentfeesten nadrukkelijk voor de eigen leden zijn bedoeld, zijn daar met de crosswedstrijden en gazonmaaierraces activiteiten aan toegevoegd die de vereniging ook buiten eigen kringen bekendheid moeten geven. "Ooit wilden we op de zaterdag iets erbij hebben om het jubileum meer bekendheid te geven," weet de vice-voorzitter. "Dat was toen de reden om de organisatie van de grasmaaierraces uit te nodigen om ook een wedstrijd voor het NK bij ons in te plannen. Dat was ooit ergens bij een autocross begonnen en het leek ons wel leuk om dat ook een keer bij ons te hebben."

Zondag

Het werd echter meer dan 'een keer'. "Toen we ermee begonnen, hebben we nooit gedacht dat het een traditie zou worden. Het is aan de ene kant iets geks, een ludiek evenement, maar tegelijk vonden de toeschouwers het ook erg spectaculair." Dat neemt niet weg dat vorig jaar een reden werd gezien het publieksevenement van zaterdag naar de zondag te verschuiven. "De zaterdag is voor veel mensen toch een dag waarop ze allerlei verplichtingen hebben, van boodschappen tot de sportclub van de kinderen. Met het verschuiven van het evenement naar de zondag hebben we gemerkt dat er veel meer dagjesmensen, inclusief complete gezinnen komen. Vorig jaar kwamen er 1500 mensen op zondag."

En dat moet dit jaar weer gebeuren als op zondag 7 mei de zitmaaiers soms wel met 100 km per uur voorbij scheuren. "Die lijken alleen nog maar op een grasmaaier. De omkasting is nog origineel maar ze hebben een andere motor gekregen die ook nog eens is opgevoerd en het frame is verstevigd om die snelheden aan te kunnen. Voor het publiek zijn de races misschien iets geks maar voor de deelnemers is het uiterst serieus. Die steken er ook een hoop geld in."

Aan de gazonmaaierraces kan alleen worden deelgenomen na kwalificatie voor het landelijke circuit. Inschrijving voor de Boerenbrommercross, het Trekkerbrekken en de Poldercross staat echter voor iedereen open. Dat kan gratis via brommercross@pjvoorne.nl. Bezoekers zien al dat geweld op 7 mei voor € 5,- aan zich voorbijtrekken. Daarbij zijn er ook tal van andere activiteiten, van radiografisch bestuurbare voertuigen voor kinderen tot een heuse helikoptervlucht. "Genoeg voor een succesvolle dag," denkt Van Ruijven, "Maar alles valt of staat met het weer van de dag."

Plantenbak

Om het zeventigjarig bestaan nog meer onder de aandacht te brengen, is het plan ook nog een wereldrecord te vestigen. "We willen de langste plantenbak ooit maken. Met een lengte van 1500 meter, moet die een stuk langer worden dan de langste tot nog toe. Alleen moeten er nog de nodige vergunningen afgegeven worden."

Lid worden of langskomen

De VoorneCross wordt gehouden op het land van familie 't Mannetje aan de Natersedijk in Rockanje. Toegang € 5,-. Aanvang 12.00 uur. Meer weten over de Plattelands Jongeren Vereniging Voorne en de activiteiten voor leden? Of alleen maar geïnteresseerd in de activiteiten op zondag 7 mei? Kijk daarvoor op pjvoorne.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten