Logo brielschecourant.nl


Bauke Mollema wordt met Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam geëerd voor hij een meter heeft gereden.
Bauke Mollema wordt met Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam geëerd voor hij een meter heeft gereden.

Publiek wint in winderig Oostvoorne

  Sport

Topsport en entertainment. Bij de Profwielerronde van Oostvoorne gaat dat al jaren samen. En dat er heus wel echt gekoerst wordt, wordt dit jaar bewezen bij de dameskoers. Nadat zij het gat van bijna een halve minuut helemaal alleen heeft dichtgereden, gaat Annemiek van Vleuten er toch niet met de winst vandoor.

door Dick Snijders

Oostvoorne - Zeilen zijn eerder op de dag weggehaald en de vele dranghekken zijn nog maar eens op stevigheid gecheckt. De regen die een dag eerder nog in ruime mate uit de hemel kwam, heeft plaatsgemaakt voor stralende zonneschijn. Maar wel met een stevige wind, zodat pas kort voor de start van de dameskoers de reclamedoeken worden bevestigd.

Op de dag dat Ellen van Dijk in het Deense Herning Europees kampioen tijdrijden wordt en Anna van der Breggen derde wordt, heeft Oostvoorne toch een tot de verbeelding sprekende topper aan de start bij de dames. Na haar dramatische val bij de Olympische Spelen, was er dit jaar met de geweldige winst van 'La Course' echt iets te juichen. In Oostvoorne gaan de armen van Annemiek van Vleuten echter niet de lucht in. De andere achtervolgers laten Van Vleuten al het werk doen om het gat met de Amerikaanse Irena Ossola dicht te rijden, waarna zij de kracht mist voor een eindsprint. Toch zegt Van Vleuten genoten te hebben van de wedstrijd. En na nog maar eens een ereronde, gaat zij naar de al gepakte auto om zich in Italië op het WK in het Noorse Bergen te gaan voorbereiden.

Spektakel van een heel ander soort is er vervolgens in de prominentenkoers, waarvoor organisator Rob van Beek dit jaar niet minder dan 23 koppels aan de start heeft weten te krijgen. Al voor de start laat Léon van Bon weten gebrand te zijn op een overwinning tegen zijn voormalige collega's. Koos Moerenhout heeft echter de sterke Ron Zijlaard als gangmaker voor zich. Met nog een ronde te gaan, spoort Van Bon zijn gangmaker nog eens aan, waarna in de laatste meters op het scherp van de snede wordt gestreden. Van Bon wint met een krappe fietslengte verschil.

Winnaars, daar gaat het om in Oostvoorne. En dus gaan ook verschillende profs die dit jaar sterk in de grote rondes hebben gereden het podium op. Hij heeft nog geen meter gereden, terwijl Bauke Mollema handtekeningen uitdeelt, met het publiek op de foto gaat én op het podium wordt geëerd. De eerste wielrenner met een eigen werkwoord, 'mollemalen', heet het na zijn bijna legendarische overwinning in de vijftiende etappe van de Tour de France. En dus hoeft de Groninger met Friese roots alleen nog maar 'even' te winnen. En dat doet hij dan ook...

Reageer als eerste
Meer berichten