Logo brielschecourant.nl


De geur van appeltaart en tweetaktolie

  Sport

De 37e editie van de profwielerronde van Oostvoorne wordt op donderdag 3 augustus gehouden. Traditioneel wordt daarbij een aantal Nederlandse wielertoppers verwelkomd die hebben geschitterd in de grote wielerrondes. De wielerronde is echter niet alleen een evenement voor de echte liefhebben van wielerwedstrijden.

Door Dick Snijders

Oostvoorne - De profwielerronde van Oostvoorne is een feestje voor iedereen. En daar mag al twintig jaar de prominentenkoers achter de derny niet bij ontbreken. Een absoluut spektakel waar velen reikhalzend naar uitkijken en waarvoor dit jaar meer koppels dan ooit aan de start zullen komen. Oud-beroepsrenners, prominenten én leden van wielervereniging De Appeltaarters. Wie achter een derny aan de start wil komen tijdens de wielerronde van Oostvoorne, moet zich minimaal tot een van deze categorieën mogen rekenen. "Maar er is altijd veel meer belangstelling dan het aantal plaatsen dat achter de derny te vergeven is," zegt Rob van Beek, al die jaren al organisator van het evenement binnen het wielerevenement.

Amateurs die hun rondjes rijden over het 1400 meter lange stratenparkoers in Oostvoorne. Maar ook een dameskoers waar Nederlandse toppers vertegenwoordigd zijn en tot slot een koers met Nederlandse profs. Zo kwamen in 2016, naast sprinter Dylan Groenewegen, Dylan van Baarle. Stef Clement, Roy Curvers, Ramon Sinkeldam, Wilco Kelderman en Bram Tankink aan de start. En een randprogrammering zorgt er samen met de Prominentenkoers achter de derny voor dat er tot 's avonds laat entertainment is voor iedereen.

Sponsorgeld

Veel evenementen hebben het jarenlang moeilijk gehad om de organisatie financieel rond te krijgen. Het feit dat de dernykoers dit jaar tot maar liefst 23 deelnemende koppels is gegroeid, doet vermoeden dat ook hier sprake is van van een aantrekkende sponsormarkt. Volgens Rob van Beek zit het echter een beetje anders in elkaar. "Je kunt nu misschien makkelijker bij nieuwe sponsors aankloppen, maar mijn sponsors zijn al die jaren trouw gebleven," benadrukt de organisator.

Toch ontkracht zijn verhaal dat idee niet helemaal. Want alleen maar lid zijn van De Appeltaarters, de wielervereniging die ontstond uit een vriendenclub die ooit na afloop van hun ritten gezamenlijk zelfgebakken appeltaart aten, is bepaald geen garantie voor deelname. Ook niet als van hem verwacht wordt dat hij sterk genoeg is om het deelnemersveld mee te kunnen. De meeste deelnemers van de wielerclub nemen dit jaar hun eigen sponsor mee om zich te mogen meten met de nog immens populaire Gert Jakobs, die met zijn oud-collega's Kenny van Hummel, Maarten den Bakker, Leon van Bon, Koos Moerenhout, Max van Heeswijk, Bart Voskamp, Gerrit Solleveld en Erik Breukink aan de start komt.

"Dat zijn er heel wat," vindt ook Van Beek. "Maar er zijn er ook een heleboel die graag naar Oostvoorne komen. In het verleden belde ik ze. Nu word ik vaak gevraagd of ze mogen komen." En zo ziet Van Beek zich gesteld voor een luxe situatie, waarbij ook Johnny Hoogerland ("Je weet wel, die van dat prikkeldraad.") eigenlijk ook nog graag zou komen.

Winnaar

En dat allemaal voor de eer, de bloemen, het spektakel en de appeltaart van bakker Voskamp. Of is de uitslag al vooraf bekend? "Ach," grijnst de man die zich tegenwoordig vooral bezighoudt met het verzamelen en verkopen van stalen retrofietsen. "Het maakt zeker uit achter welke gangmaker je wordt ingedeeld. Er zijn er bij die normaal alleen op de baan rijden. Die gaan op het stratencircuit van Oostvoorne nooit winnen. Maar vooraf garanderen dat een bepaalde renner gaat winnen, kun je nooit. Als er één in de hekken rijdt, gaat de rest echt niet wachten."

Laatste informatie

Welke bekende gezichten zich in het spektakel achter de derny's gaan mengen is al bekend. Dat geldt niet voor de deelnemers die 's avonds bij de profkoers meedingen naar de overwinning. Kijk voor de laatste informatie op profrondeoostvoorne.com.

Reageer als eerste
Meer berichten