Logo brielschecourant.nl


Paardensport van topniveau bij PSV Voorne

  Sport

De top van een vrij nieuwe paardensport-discipline komt zaterdag 6 mei naar Rockanje. Op het terrein van PSV Voorne zijn wedstrijden en demonstraties Working Equitation te zien: flinke tempowisselingen zoals in de westernsport, te paard hekken openen en sluiten, maar ook oefeningen uit de hoge dressuur. Dit alles met één hand...

Rockanje - Van oorsprong komt de 'Arbeidsrijstijl' uit Zuid Europa, vanuit het werken met runderen. Reageert het paard niet direct op jouw hulp, dan is het kalf al ontsnapt. In deze sport draait alles om teamwork en vertrouwen tussen ruiter en paard.

De winnaar is niet het paard dat het mooiste loopt of het hoogste springt, maar juist degene die een harmonieus beeld geeft, snel kan wenden en op de kleinste hulp reageert.

Door het vuur

"Working Equitation (WE) is wereldwijd een serieuze wedstrijdsport. In Nederland is het nog vrij nieuw maar de belangstelling ervoor groeit hard," vertelt Aletta Stamhuis, internationaal jurylid op alle WE-niveaus. Stamhuis komt twee keer per maand uit het oosten van het land om in Rockanje een enthousiaste groep amazones te trainen.

Meedenken

Eén van de amazones bij PSV Voorne vertelt: "Ik had werkelijk alles al geprobeerd. Niets hielp om mijn paard op een prettige manier aan het werk te krijgen. De lessen van Aletta betekende voor ons het omslagpunt. Nu zie je hem met mij meedenken, we werken echt samen. Hij zou voor me door het vuur gaan." Aletta: "Dit is precies waar het voor mij en in Working Equitation om gaat: Plezier voor ruiter én paard. Het 'echt vriendje zijn met je paard' is ook de enige voorwaarde om aan WE te kunnen doen en ieder paard kan het. De jury houdt rekening met ras en type van het paard."

Internationaal

De organisatie is trots op het deelnemersveld op 6 mei: WE-ers uit België en Duitsland én de Nederlandse WE-top zullen naar Rockanje afreizen voor de allereerste internationale WE-wedstrijd in Zuid Holland. Hieronder ook Astrid Bongerd, die met twee Nederlandse titels op zak in juni aan EK zal deelnemen.

Juichen

Voor wie de paardensport vooral van de hogere dressuur kent, zal de ongedwongen sfeer direct opvallen. Ruiters en paarden zie je lol hebben. Gaat er eens wat mis, dan kunnen ze er om lachen. Iedereen helpt elkaar.

En je hoeft op 6 mei in Rockanje echt niet bang te zijn op de tribune per ongeluk met een zakje chips te kraken waardoor een deelnemend paard zou kunnen schrikken. Het publiek bij Working Equitation lijkt in eerder op het schaatspubliek in Thialf dan dat bij een gemiddelde paardensportwedstrijd; Volop juichend wordt iedere kandidaat aangemoedigd om het beste uit zichzelf en uit zijn paard te halen.

Reageer als eerste
Meer berichten