'Ik ga altijd naar een zeemanshuis'

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht. Deze week is de beurt aan Danique Jennissen. Als zij na drie maanden onderweg als 'stuurman' op de grote vaart drie maanden thuis is, zet zij zich bij het nieuwe Zeemanshuis in Oostvoorne in voor andere zeevarenden. Ze zorg er voor koffie en thuis maar helpt bijvoorbeeld ook met het plannen van een tripje.

Haar zachte g verraadt dat ze niet uit Oostvoorne afkomstig is. Naar de Zeevaartschool in Vlissingen ging Danique Jennissen in de eerste plaats vanwege de kwaliteit van de opleiding. Toch vaart ze nu grote stukken fabriek van A naar B en heeft ze haar plek in Oostvoorne gevonden. Een plek waar ze ondertussen ook bijna onmisbaar is in het zeemanshuis.

Waar ben je geboren?

Ik kom uit Limburg en daar heb ik 18 jaar gewoond. Hoewel ik niet wist wat ik nou echt wilde gaan doen ben ik de HBO-opleiding tot maritiem officier. Dat bleek een waanzinnig leuke opleiding waarmee je stuurman op de grote vaart en werktuigkundige kunt worden.

Maar hoe kom je dan in Oostvoorne terecht?

Op de opleiding ben ik ook mijn vriend Senne tegengekomen. Hij kwam uit Rockanje en daardoor ben ik na mijn opleiding hier in Oostvoorne terechtgekomen. Ik wet het nog precies; dat was op kerstavond 2012.

En ook gelijk gaan varen?

Ja, je hebt met die opleiding een enorme baangarantie. Eerst op een tanker, daarna een reisje met zware lading om toen weer bij een chemicaliëntanker terug te keren. Nu vaar ik weer zware lading. Dat komt erop neer dat ik vaak grote stukjes fabriek van A naar B brengt. Op het moment varen we vooral tussen Azië en Rusland heen en weer. Daarbij heb ik gekozen voor een functie als stuurman; in de machinekamer zou ik het daglicht te veel missen.

Maar nu ook bij het zeemanshuis in Oostvoorne

Ja, in mei vorig jaar was ik aan boord toen een collega mij zei dat hij een stukje over mijn dorp gelezen had. VBij het artikel stond alleen een 06-nummer. Omdat ik op zee geen bereik had, heb ik maar geprobeerd of ik via WhatsApp contact kon krijgen. Zo ben ik direct met de voorzitter in contact gekomen en daarbij heb ik ook gelijk mijn vriend aangemeld.

Waarom wilde je dat doen?

Onderweg ga ik ook altijd naar een zeemanshuis. Volgens mij heb ik bijvoorbeeld in Australië zo ongeveer alle havens én alle zeemanshuizen gehad. Als je ergens voor het eerst komt, weet je niet wat waar zit. Daar helpen ze je bij en bovendien zorgen ze ervoor dat je ook weer goed en op tijd bij je schip terugkomt.

Wat doe je hier?

Terwijl mijn vriend chauffeur is, ben ik een soort gastvrouw. Alles opstarten, vervoer inplannen, kijken waar het schip precies ligt, maar ook koffie en thee verzorgen en helpen bij vragen die bezoekers hebben. Een soort manusje van alles eigenlijk. En daarbij leer ik zelf ook nog eens het dorp beter kennen.

En dat gaat goed?

Je maakt leuke dingen mee, zoals op kerstavond toen hier een groep Chinezen was. Er was er maar een die wat sprak maar uiteindelijk konden we wel spelletjes spelen en werd het een super leuke avond. Of gisterenavond nog, toen ik met een Oekraïner tafelvoetbal gespeeld heb.

Maar...?

We hebben eigenlijk veel meer vrijwilligers nodig. We zijn nu drie dagen per week open en dat moeten er snel meer worden.

Aanmelden kan bij manager Edwin van Os; manager@isc-thebridge.com of 06-86818894.

Nomineer een held

De regio kent veel meer bijzondere mensen. Sporters, vrijwilligers, ondernemers; mensen die op de een of andere manier het leven van anderen verrijken. Ken je zo iemand? Nomineer hem of haar: redactie.hb@persgroep.nl