Logo brielschecourant.nl


Rust combineren met zelf actief zijn

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht.

Door Martin van Gurp

Deze week is het de beurt aan Rinus Manschot. De kunstenaar is niet afkomstig uit de regio en woont zelfs niet in de regio. Toch heeft hij, met name door zijn atelier, een bijzonder sterke band met Rockanje. Zo sterk dat hij inmiddels zijn hart er verloren heeft. Rinus Manschot is geboren op 16 december 1950. Hij is getrouwd en brengt zin meeste tijd in Rockanje door. Sinds kort in een voor hem nieuwe omgeving.

Waar stond je wiegje?
Ik ben geboren in Gouda. Ik ben dus een zogenaamde kaaskop. Toen ik 23 was verhuisde ik naar Rotterdam. Nu woon ik al weer jaren in Spijkenisse maar verblijf ik de meeste tijd in Rockanje.

Wat bindt jou aan Rockanje?

Daar heb ik mijn atelier. Ik ontvang er mijn leerlingen. Ik maak daar mijn eigen schilderijen. En sinds kort in een nieuw atelier, waar ik nog beter mijn werk kan doen.

Hoe ben je in Rockanje terechtgekomen?

Ik kreeg zo'n negen jaar geleden een uitnodiging om aan 'Kunst aan Zee' mee te doen. Dat heb ik toen gedaan. Mijn werken kwamen te hangen in verschillende hotels en dat was het begin van mijn geschiedenis hier op het eiland.

Waar kennen ze je nu vooral van?

Ik geef aan iedereen die geïnteresseerd is teken- of schilderles, waarbij de cursist zelf kiezen kan welke techniek hij gaat gebruiken. Ik geef ook workshops aan bedrijven en verzorg bijvoorbeeld ook familiedagen en bedrijfsuitjes. Al heel veel mensen zullen al eens kennis hebben gemaakt met niet alleen mijn persoontje maar ook met de kunst en het zelf bezig zijn met kunst.

Je moet, naast je kunstenaarschap, ook goed kunnen organiseren

Dat is zeker zo. Ik heb gemiddeld zo'n dertig cursisten en daar komen de workshops en zo nog bij. Maar ik doe het met veel plezier en ach, ik weet dat ik als kunstenaar niet echt heel rijk zal worden. Maar ben gelukkig met mijn bestaan. Ik heb een goed uitgedacht strippenkaartsysteem ontwikkeld, waardoor ik organisatorisch mijn zaakjes goed voor elkaar heb.

Een strippenkaartsysteem?

Geïnteresseerden kunnen een strippenkaart bij mij kopen en elke keer dat het atelier op woensdag, donderdag of zaterdag geopend is, kunnen ze bij mij aan de slag gaan. Ik ben er dan altijd om te begeleiden, te helpen en te adviseren. Komt het in een of meerdere weken even niet goed uit? Even goeie vrienden, want dan zie ik de cursist wel weer op een ander moment.

Ben je van plan om Rockanje in te ruilen voor een andere plaats?

Tot 1 juni had ik mijn atelier in een houten gebouw op het landgoed van Olaertsduyn, dat vroeger gebruikt werd als schuur voor het tuingereedschap. Nu kreeg ik de kans te verhuizen naar een mooie ruimte in het hoofdgebouw van Olaertsduyn. Ik heb nu meer ruimte om cursisten te ontvangen en zelf schilderijen te maken. Inmiddels zit Rockanje in mijn hart. Ik blijf gewoon waar ik nu ben.

Wil je nog iets kwijt?

De omgeving hier is echt geweldig. Je kan hier fietsen, wandelen, van het bos genieten of gewoon eens lekker uitwaaien. Stilte en rust is goed te combineren met zelf actief zijn. Ik ben van plan deze omgeving te gaan gebruiken bij mijn workshops, teamuitjes, familiereünies of wat dan ook. Nu de verhuizing erop zit en ik mijn nieuwe atelier betrokken heb, ga ik met dat idee aan de slag.

 

Nomineer een held

De regio kent veel meer bijzondere mensen. Sporters, vrijwilligers, ondernemers; mensen die het leven van anderen verrijken. Ken je zo iemand? Nomineer hem of haar: redactie.hb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten