Logo brielschecourant.nl


Met honden de eenzaamheid te lijf

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht. Deze week is het de beurt aan Marian Dekker, niet alleen eigenaar van dierenspeciaalzaak Discus Knuffel & Co maar ook initiatiefnemer van de Stichting Puppyclub Sociaal, die zich ten doel stelt met behulp van honden jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen.

Door Dick Snijders

Van jongs af aan is Marian Dekker al gek van dieren. Bijna vanzelf rolde ze vervolgens de 'dierenwereld' in en doorliep daarna een carrière die haar van vakantiewerk in een dierenwinkel bracht tot zowel eigenaresse van een dierenzaak als hondentrainster.

Kom je eigenlijk uit Brielle?

Nee, ik ben geboren op Heijplaat. In Rotterdam dus eigenlijk. Maar toen ik twaalf was, ben ik met mijn ouders naar Brielle verhuisd.

En daar ben je ook in 'de dieren' terechtgekomen?

Nou ja, ik ben in 1976 gaan werken in een dierenzaak die toen nog vestigingen in Brielle en in Hellevoetsluis had. Jaren later, op 5 juni 1989 heb ik deze zaak in Brielle van m'n baas gekocht.

En wat is er dan zo leuk aan dieren?

Ik vind alle dieren wel leuk, maar ik ben vooral gek op honden. Katten ook wel hoor, maar honden zijn mijn passie. Dat is ook de reden dat ik hondentrainer geworden ben.

Wat houdt dat in?

Dat is heel breed. Ik ben alweer 27 jaar geleden hondentrainer geworden. Ik ben op het moment vooral bezig met puppy's maar mijn jachthonden zijn mijn specialiteit.

O, die leer je jagen?

Mensen hebben daar vaak een heel verkeer idee bij. jachthonden hebben dat talent van zichzelf. Als je daar niets mee doet, gaat die hond vanzelf jagen. Maar dan bijvoorbeeld op de kat van de buren. Bij de training stuur je het talent in een wat andere richting; je leert ze apporteren en dummy's zoeken. Een goedgetrainde jachthond doet alleen wat jij als baas wilt.

En zo is je werk in de loop der tijd veranderd?

Zeker. We hebben boven de winkel ook een zaaltje waar we allerlei workshops houden. Ik vind het een uitdaging mensen goed met dieren om te leren gaan. Adviseren vind ik het leukst van dit werk om ervoor te zorgen dat dieren een beter leven krijgen en dat mensen er meer plezier in hebben.

Maar dat adviseren is nog steeds als vanouds?

Dat zou je denken. Maar door internet hebben mensen vaak ideeën die helemaal niet kloppen, die soms levensgevaarlijk zijn. Ik heb hier mensen gehad die dachten dat hun hond twintig kilo af zou moeten vallen. Die komen hier en proberen jou dan te overtuigen. Zo zie ik ook de toekomst. Dan ben je eerder een adviescentrum met een winkel erbij dan andersom.

En nu Stichting Puppyclub Sociaal?

Ja, dat staat los van de winkel. Het is een initiatief dat ik met een aantal hondentrainers heb genomen. Het doel is dit jaar in Brielle en in Westvoorne jong en oud bij elkaar te brengen met honden.

Hoe dan?

We gaan met kinderen en honden bijvoorbeeld op bezoek in bejaardenhuizen. Zo proberen we eenzame ouderen uit hun isolement te halen. We beginnen klein maar hopen volgend jaar naar heel Voorne-Putten uit te breiden.

En mensen kunnen meedoen?

Zeker. We zijn op zoek naar kinderen die gek zijn op honden, met of zonder hond. Maandagavond 19 juni is om 20.00 uur bij Knuffel & Co een presentatie van Puppyclub Sociaal. Aanmelden via puppyclubsociaal@gmail.com.

Nomineer een held

De regio kent veel meer bijzondere mensen. Sporters, vrijwilligers, ondernemers; mensen die het leven van anderen verrijken. Ken je zo iemand? Nomineer hem of haar: redactie.hb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten