Logo brielschecourant.nl


Alain van den Berg trekt bij de Kustmarathon Zeeland op 7 oktober zijn loopschoenen aan voor zijn moeder maar ook voor zijn vader, die als mantelzorger zwaar wordt belast.
Alain van den Berg trekt bij de Kustmarathon Zeeland op 7 oktober zijn loopschoenen aan voor zijn moeder maar ook voor zijn vader, die als mantelzorger zwaar wordt belast.

Zware marathon voor MS Research

  Human Interest

"Ik voelde me machteloos maar wilde toch iets doen," zegt Alain van den Berg. En dus besloot hij de Kustmarathon Zeeland, waarschijnlijk de zwaarste marathon van Nederland, te gaan lopen voor de stichting MS Research. "Die draag ik op aan mijn moeder en aan alle andere MS-patiënten.

door Dick Snijders

Brielle - Iedere keer als hij de woning van zijn ouders binnenkwam, zag Alain van den Berg dat zijn moeder verder afgetakeld was, terwijl zijn vader steeds meer overladen werd met zorgtaken. En dus vond hij dat hij iets moest doen. Opnieuw, want toen hij vijf jaar geleden veel aan sport deed en een aantal triatlons op zijn naam had gezet, had hij eigenlijk al eens het plan opgevat iets voor een goed doel te gaan doen. Hij raakte toen echter geblesseerd en stopte met zijn intensieve sportbeoefening.

Nog maar een paar weken geleden haalde hij zijn plannen opnieuw uit de ijskast. "Dat was toen ik langs de kant stond bij de Rotterdam Marathon om een vriend aan te moedigen en ik zelf net de kwart marathon gelopen had. Nadat ik een paar weken geleden terugkwam van vakantie, heb ik gelijk een trainingsschema opgesteld."

Dat trainingsschema moest hem niet zomaar over een afstand van ruim 42 km helpen. "Ik vond wel dat het een echte uitdaging moest worden. Daarom heb ik gekozen voor de Kustmarathon Zeeland. In zijn boek Loopgek las ik dat Wim Derksen die marathon had gelopen als voorbereiding op zijn marathon in Zwitserland. En volgens mij vond hij die zwaarder dan de Jungfrau Marathon zelf. En ja, er is nog een reden; ik hou gewoon niet van de drukte van de stad."

Hoewel de fysieke voorbereiding nog lang niet in kannen en kruiken is, maakt Van den Berg zich drukker over manieren om met de loop geld voor de stichting MS Research in te zamelen. "Ik lig soms de halve nacht wakker om manier te bedenken om geld in te zamelen," bekent hij. Het benaderen van zijn werkgever en van de chiropractor waar hij komt, maar ook het verloten van massages onder sponsors. Het is een begin en er komt nog meer bij. Toch heeft hij al meer dan 600 euro binnen van de 4.219 euro (een euro voor elke tien meter) die hij minimaal hoopt in te zamelen. "Dat inzamelen is tegelijk een behoorlijke uitdaging voor mij. Ik ben eigenlijk heel introvert, dus iedere keer als ik iemand als sponsor probeer te benaderen is dat een hele stap. Zo is de actie voor mij gelijk een poging iets opener te worden." En omdat er nog steeds geen goede behandelmethodes voor MS zijn, heeft hij de innerlijke spanning die zijn pogingen met zich meebrengen er graag voor over.

Alain van den Berg steunen bij zijn actie om geld in te zamelen voor MS Research? Kijk op run4ms.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten