Logo brielschecourant.nl


'Ik krijg ook weer wat tijd voor mezelf'

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht. Deze week is het de beurt aan Jaap van den Berg uit Brielle. Hij werd genomineerd door zijn zoon Alain omdat vader alles op zij zet om de intensieve zorg voor moeder Miriam Rodrigues Pereira waar te kunnen maken. Zorg die hard nodig is nu moeder door MS steeds minder zelf kan.

door Dick Snijders

Na op tal van plaatsen gewoond te hebben, keerde Jaap van den Berg terug in Brielle door een woning van zijn ouders over te nemen. Gedwongen door de omstandigheden maar ook omdat hij wel weer eens een rustiger woonomgeving wilde.

Ben je een Briellenaar?

Ik ben geboren in Oostvoorne, maar ik noem het altijd post-Brielle. Het was op een tuinderij op de grens van Oostvoorne en Brielle. En toen ik op de lagere school zat, ben ik met mijn ouders naar Brielle verhuisd. Aanvankelijk in de vesting maar later hebben mijn ouders hier twee huizen gekocht. Eén waar ze zelf zijn gaan wonen en een tweede huis dat ze gingen verhuren.

Maar zelf ben je vertrokken?

Ja, ik ben eerst gaan studeren in Amsterdam en daarna heb ik op diverse plaatsen gewoond. Een hele tijd was dat in Delft vanwege mijn werk. Ik ben nu al dertig jaar werkzaam bij de gemeente Delft.

Maar toch terug naar Brielle?

Ja, Miriam en ik zijn vijf jaar uit elkaar geweest. Ik had toen snel andere woonruimte nodig. Daarnaast was ik de drukte van de stad zat. Omdat het tweede huis van mijn ouders toen leeg stond, heb ik gevraagd of ik dat kon kopen.

Tot tevredenheid?

Nou, de rust van vijftien jaar gelden is wel weg. Je hoort veel meer van de Groene Kruisweg en van het evenemententerrein.

Een reden om weg te gaan?

Nee, ik heb zelfs net verbouwd. We hebben wel overwogen om gelijkvloers te gaan wonen, maar Miriam wil hier niet weg. En dus hebben we nu een tweede badkamer beneden en een slaapkamer in de nieuwe uitbouw, waardoor ze niet meer naar boven hoeft.

En dat is te doen?

Op haar veertigste is bij Miriam de diagnose MS gesteld. Daarna is het twintig jaar redelijk stabiel gebleven. Maar de afgelopen twee jaar is ze sterk achteruitgegaan. Sindsdien heb ik mijn werk en mijn werktijden aangepast.

Nogmaals, dat is te doen?

Het zijn zware tijden geweest. Ik ben part-time gaan werken en wilde eigenlijk 24 uur in plaats van 18 uur gaan werken. Zo kan ik op mijn 65e stoppen, in plaats van op mijn 67e. Maar van die 24 uur is het het afgelopen half jaar niet gekomen. In ben een dag thuis gaan werken en op de twee andere dagen ging mijn vrouw naar activiteitencentrum 't Akcent. Dat klinkt goed, maar in het begin was ik halfelf op mijn werk en moest ik om drie uur alweer weg.

En dat is nu anders?

We hadden eerst een indicatie op grond van de WMO maar sinds vorige week op grond van de wet langdurige zorg. Daardoor kan ik zorg inkopen die nodig is voor alles om haar te ondersteunen. Van wassen tot aankleden en van het zorgen dat ze haar medicijnen inneemt tot simpelweg toezicht. Want Miriam heeft ook problemen met haar geheugen.

En zo krijg je het zelf rustiger?

Nou in het zorgteam van vier personen heb ik zelf ook twintig uur. Maar ook krijg ook tijd om af en toe een boodschapje te gaan doen. Of om gewoon wat tijd voor mezelf te hebben. En om gitaar te spelen. Want waar de pianoles van Miriam niet meer ging ben ik zelf gitaarles gaan nemen.

Nomineer een held

De regio kent veel meer bijzondere mensen. Sporters, vrijwilligers, ondernemers; mensen die het leven van anderen verrijken. Ken je zo iemand? Nomineer hem of haar: redactie.hb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten