Logo brielschecourant.nl


Dankzij aikido blij en nergens bang

  Human Interest

Vroeger heeft de 64-jarige Richard Kartoikromo echt wel eens klappen gekregen. Sinds hij aikido heeft ontdekt, gaat hij echter overal ter wereld vol zelfvertrouwen over straat. "En ik probeer de sport te promoten voor een betere wereld. Je maakt geen ruzie, je maakt juist vrienden."

door Dick Snijders

Oostvoorne - Kartoikromo werkt al heel lang bij Antes in Hellevoetsluis, waar hij psychiatrische patiënten begeleidt. Het was ook eigenlijk via die werkgever dat hij met aikido in aanraking kwam. "Acht jaar geleden werd van de werknemers geëist dat ze aan een cursus agressiebeheersing deelnamen," vertelt de man die in zijn 37 jaar bij Antes eigenlijk nooit ziek is geweest. "Het was de bedoeling je te kunnen verdedigen tegen patiënten die vol agressie op je afkomen, zonder iemand daarmee pijn te doen of te beschadigen."

In een zaaltje bij zijn werk, oefende Kartoikromo voordien ook al met een collega. "Maar dat was meer een soort streetfight. Op een gegeven moment word je ouder en wil je al die blauwe plekken niet meer, ga je kijken of je iets anders kunt bedenken. Zo ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Ik wist niet dat er in de regio ook aikidolessen gegeven werden, maar na mijn zoektocht ben ik bij Wago No MIchi terechtgekomen.

Hoger niveau

Kartoikromo begon zijn aikidolessen in Nieuwenhoorn en toonde zich een snelle leerling. "Daar kreeg ik te horen dat ik na een jaar misschien ook in Brielle zou kunnen gaan trainen. Daar waren de trainingen op een hoger niveau, inclusief wapentrainingen." Ondertussen traint hij alweer een paar jaar in zowel Brielle als Hellevoetsluis.

Daarmee is aikido veel meer geworden dan een sport en veel meer dan het beheersen van bepaalde technieken. "Het is een soort verslaving," erkent Kartoikromo, "maar het is ook iets waardoor ik mij op mijn werk makkelijker beweeg. Vroeger liep ik, net als veel collega's, met zware tassen. Met veel te hoge verwachtingen. Als je daar de hele dag op je tenen loopt, krijg je het zwaar. Je moet je realiseren dat die zware tas alleen van jou is. Dat jij degene bent die zijn verwachtingen bij moet stellen. Dat heb ik gedaan en daardoor ben ik nooit ziek. En dankzij aikido ben ik ook nooit meer bang om aangevallen te worden. Ik denk dat ik door mijn houding respect afdwing. En mochten ze proberen me te pakken, dan liggen ze al voor mijn voeten voor ze het in de gaten hebben."

Bewegingsoefeningen

Zijn kennis en vaardigheden neemt Kartoikromo ook op een andere manier mee naar zijn werk. "In het verleden gaf ik de jongens daar ook al training en ook bij patiënten doe ik dat. Nee, dat is geen echte aikidotraining. Het zijn meer bewegingsoefeningen. En soms geef ik een demonstratie."

Aikido is voor Kartoikromo uitgegroeid tot een levenshouding. In Nederland maar ook als hij Azië op vakantie is. Zelfs in ongure buurten in Bangkok loopt hij zelfverzekerd rond. "Nou ja, toen ik de eerste keer bij wedstrijden in mixed martial arts kwam, was ik wel een beetje bang. Ik zag een manager daar gewoon met een uzi en dikke pistolen staan." Toch stond Kartoikromo op een gegeven moment zelf in de ring. "Ach ja, ik hou van een joke," lacht hij. "Het is een beetje een show maar ik ben blij dat ik het heb gedaan."

Dat heeft echter helemaal niets te maken met waarom iemand aan aikido zou moeten gaan doen. Naast het werken aan je zelfvertrouwen, is daarbij in de eerste plaats het beginnen met bewegen belangrijk. "De endorfine die je aanmaakt bij de training maakt je blij. En die blijdschap heb je ook als je je overal veilig voelt. Nou ja, bij de tandarts ben ik wel bang en ik ga echt niet in de achtbaan!"

YouTube

En af en toe ontpopt Kartoikromo zich bijna zelf als een leraar. "Ik ben bijna de hele dag met aikido bezig en kijk ook op YouTube naar wat grootmeesters aan technieken laten zien. Als ik iets bijzonders heb gezien, ga ik dat eerst met iemand oefenen en als dat werkt, vraag ik of ik het tijdens de les mag voordoen." En dat blijft hij ook nog wel even doen. "Ik ben heel laat met de sport begonnen, maar aikido is echt voor alle leeftijden. Kinderen kunnen met lessen beginnen maar we hebben ook een keer een tachtigjarige Engelsman gehad die les kwam geven. Als die man je beetpakt, is je pols kapot. Al die reuzen die bij de training aanwezig waren, legde hij zonder moeite neer."

En Kartoikromo zelf? "Je maakt gebruik van de beweging van je tegenstander. Zonder die beweging is het een stuk lastiger. Dan heb ik soms wel moeite om grote jongens helemaal neer te leggen..."

Zelf les nemen

Aikido Wago No Michi geeft aikidolessen in Brielle en Hellevoetsluis. Het zijn lessen in aikikai aikido, zoals werd doorgegeven door Fujita sensei, 8e Dan. De technische leiding berust bij Goldbury Sensei, 7e Dan aikikai.
Informatie over lessen, lestijden en contributie op www.wagonomichi.nl

Reageer als eerste
Meer berichten