Logo brielschecourant.nl


Van een schoffel tot een rit in de bus

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht.
Deze week is het de beurt aan Ed de Vries uit Hellevoetsluis. De Vries woont in Hellevoetsluis maar is vooral als vrijwilliger actief bij zorgboerderij Op Aarde. En dat niet bepaald alleen in de tuin van de zorgboerderij.

Ed de Vries werd geboren in Bussum. Hij is nu 64 jaar, getrouwd met zijn vrouw Irma en na zijn werkzame leven zo langzamerhand alweer een behoorlijk druk baasje. Zijn omgeving is blij met hem en er is alle reden voor om stil te staan bij wat hij allemaal als vrijwilliger doet.

Waar ben je geboren?
Mijn wiegje stond in Bussum. Daar heb ik gewoond tot 1963. Toen zijn we verhuisd naar Weesp. Mijn vader kreeg werk in Schiedam en daardoor kwamen we in Hellevoetsluis terecht. Met een tussenpoos van zeven jaar in Middelburg woon ik nog steeds in Hellevoetsluis.

Ben je trots op Hellevoetsluis?
Het is er prettig wonen en ons huis staat in een goede buurt, maar om nu te zeggen waar ik trots op ben. Dat lukt niet zomaar.

Wat kan beter in Hellevoetsluis?
Ik mis hier de echte gezelligheid. Ik heb niks tegen Hellevoetsluis, maar lopend door het winkelcentrum zie ik te veel lege winkels en is het er nooit echt gezellig.

Waar kennen mensen je van?
Ik ben redelijk actief en ik zit niet thuis op de bank, maar ik denk dat de meeste Hellevoeters niet gelijk zullen zeggen als ze mij zien: dat is die man van het vrijwilligerswerk bij de Zorgboerderij, want dat is de plaats waar ik me probeer nuttig te maken.

Vrijwilligerswerk bij de zorgboerderij?
Vijf jaar geleden startte zorgboerderij Op Aarde samen met de Catharinastichting met dagopvang voor dementerende ouderen. Ik was op zoek naar een nieuwe invulling van mijn dagen en mijn vrouw wees mij op een artikeltje in de krant over de startende zorgboerderij aan de Sleepseweg. Zo is het allemaal begonnen.

Wat doe je bij de zorgboerderij?
Vanaf de start van Op Aarde in november 2012 ben ik een dag in de week als vrijwilliger op de zorgboerderij werkzaam. Het werk is heel divers: het begeleiden van de zorgdeelnemers bij het bereiden van de warme maaltijd tussen de middag, het verzorgen van de beesten, of helpen in de werkplaats of tuin.
Een aantal jaren geleden is daar met de aanschaf van een eigen bus door de zorgboerderij de chauffeurs taak bijgekomen. Dan haal ik een aantal zorgdeelnemers thuis op en breng ze 's middags weer thuis. Meestal blijf ik na de ochtendrit wel aan de Sleepseweg en duik ik nog een uurtje of wat de tuin in.

Waarom juist bij de zorgboerderij?
Je ziet dat de zorgdeelnemers daar op een positieve manier hun energie kwijt kunnen en ik kan hierin bijdragen. Het is hier heel wat anders dan dat deze groep mensen stil in een hoekje zit te wachten tot de dag weer om is. Je ziet dat hun verblijf op de zorgboerderij hen goed doet. Er wordt gekeken naar wat de mensen nog kunnen en willen en dat is vaak nog heel veel.

Je bent dus een blijvertje bij Op Aarde?
Dan kan je rustig zo stellen. Als ik ooit nog uit Hellevoetsluis verhuizen zou naar bijvoorbeeld Middelburg, dan zou ik er geen enkele moeite mee hebben om wekelijks mijn auto te pakken om het vrijwilligerswerk bij zorgboerderij Op Aarde toch nog te blijven doen.

Nomineer een held

De regio kent veel meer bijzondere mensen. Sporters, vrijwilligers, ondernemers; mensen die het leven van anderen verrijken. Ken je zo iemand? Nomineer hem of haar: redactie.hb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten