Logo brielschecourant.nl


'Kunst maken is voor mij mijn leven'

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht. Deze week is het de beurt aan Paul Louis Kalishoek, kunstenaar. De roots van Paul liggen in Rockanje. "Ik heb altijd een sterke drang naar buiten en de natuur gehad. Deze voorliefde combineer ik steeds meer met mijn werk. Het is geweldig dat ik de gave heb om dit werk te mogen doen en mensen daar blij mee maak."

Door Mirjam van der Boom

Waar kennen we je van?
Ik maak al ruim 25 jaar kunstwerken wereldwijd, voornamelijk muurschilderingen zoals in het Archeon, Paleis van Justitie en ook op Voorne Putten zijn er diverse muurschilderingen van mijn hand. Daaronder een hele grote, met een oppervlakte van zo'n 400 m², bij een sportcentrum in Hekelingen. Hier heb ik de natuur van het eiland geschilderd. Van weilanden en moerasgebieden tot duinen en zelfs de Slufter. Ook geef ik les in diverse schildertechnieken, zoals marmeren, houten en trompe l'oeil -gezichtsbedrog.

Hoe is je werk ontstaan?
Min of meer per ongeluk, daar ik toentertijd al mijn beeldengieterij had. Steeds meer mensen zagen mijn schilderijen en vroegen of ik ook een muurschildering kon maken. Sindsdien ging het hard en nu ben ik voortdurend bezig met een enorme diversiteit aan onderwerpen, zoals glasschilderingen, gemarmerde vloeren, jugendstil tegeltableau's, maar ook vreemde beelden, zoals driedimensionale glas-in-lood pauwen en levensgrote Maoi-beelden -Paaseiland- of de meest bizarre gerestylde auto's en stijltuinen met watervallen.

Voel je je een echte Rockanjees?
Als kind was dit gevoel enorm sterk. Toen had je nog de rivaliteit met Oostvoorne, gevoed door sterke verhalen van ouderen over matpartijen. Nu voelt het, ondanks dat ik er al jaren niet meer woon, nog steeds als thuiskomen. Hier liggen mijn roots en voel ik me verbonden met de natuur, waar ik elk paadje en ook elk plekje buiten de paden ken.

Ben je trots op Rockanje?
Door de vele reizen die ik heb gemaakt, voel ik me meer wereldburger. Het dorpschauvinisme is nu wel naar gezonde proporties gedaald. Wat Rockanje echter uniek maakt, zijn de duinen. Deze zijn qua flora de rijkste van Europa. Je kunt binnen een kwartier van een typisch duinlandschap door een eeuwenoud sprookjesbos naar een Lord of the Rings-achtig moeras lopen, om te eindigen op een uitzichtpunt waar je je in de Amazone waant.

Waar ben je nu mee bezig?
Naast een enorme wandschildering op mijn huis, heb ik onlangs certificaten gehaald in Spanje en België om zwembaden en watervallen aan te leggen. Deze integreer ik in mijn werk. Zo leg ik complete droomlandschappen aan met waterpartijen, bijpassende beplanting die optisch nog worden vergroot met muurschilderingen of een folie. En vreemde stukken hout die normaliter tot stof vergaan, krijgen een nieuw leven. Ik combineer ze met oud touw, gebruikte ankerkettingen uit de vissershavens en maak er lampen van.

Wat is daar inspirerend aan?

Het is geweldig dat ik de gave heb om dit werk te mogen doen en ik mensen blij kan maken met iets, naar ik hoop, blijvends. De afwisseling, de vele wereldse plekken die ik heb mogen zien, van de hoogste bergen tot in de diepste zeeën, maakt het niet zomaar tot een baan maar een leven.

Wat zou er op Voorne volgens jou beter kunnen?

Iedereen heeft behoefte aan recreatie, maar laten we heel zuinig zijn op de echte natuur. Tegenwoordig zijn alle duinen voor iedereen opengesteld en lijkt het op zondagen meer op een attractiepark of dierentuin. Wat dan wel weer goed is voor de lokale horeca.

Nomineer een held

De regio kent veel meer bijzondere mensen. Sporters, vrijwilligers, ondernemers; mensen die het leven van anderen verrijken. Ken je zo iemand? Nomineer hem of haar: redactie.hb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten