Logo brielschecourant.nl


Rondkijken in Biberbunker en in nieuw vrijgemaakte bunkers

  Historie

De Biberbunker in het prachtige duingebied van Oostvoorne is veel meer dan alleen een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De stichting Biberbunker houdt, samen met het Zuid-Hollands Landschap, een nieuw soort rondleiding door het gebied.

door Martin van Gurp

Oostvoorne - "De Biberbunker is gebouwd als onderdeel van een veel groter complex aan Duitse bunkers," vertelt Ton van der Hoeven, bestuurslid en gids van de stichting Biberbunker, "Wie aan een rondleiding deelneemt zal door de uitleg van de gidsen veel meer ontdekken dan je op het eerste oog zou vermoeden."

De Radarstelling Biber ligt in een enclave van zo'n 400 bij 800 meter en bestaat uit een kleine honderd bunkers en andere bouwwerken, waarvan de Biberbunker de centrale commandobunker was voor de Luftwaffe. Doel van de Duitsers was voorzorgsmaatregelen te nemen tegen een mogelijke invasie van de geallieerden. Bij de Radarstelling Biber ging het echter om het vroegtijdig ontdekken van Engelse en Amerikaanse bommenwerpers op weg naar Duitsland. Het opsporen van deze geallieerde vliegtuigen gebeurde met voor die tijd geavanceerde radarsystemen.
Radarposten van ongeveer 30 meter hoog en twaalf meter breed waren in staat vliegtuigen aan de Engelse oostkust te detecteren tijdens het opstijgen of als zij zich aan het verzamelen waren. Voor de Biberbunker was dit alarmfase 1 en informeerden haar jagers en luchtafweergeschut. Alarmfase 2 en 3 werden van kracht zodra de bommenwerpers dichterbij waren gekomen. Met hun kennis over wat zich in het luchtruim afspeelde, manoeuvreerden de Duitsers hun jagers in zo'n gunstig mogelijke positie bij de start van een luchtgevecht.

De rondleidingen in de Biberbunker starten op 3 mei. Nieuw is dat er een complete expositiekamer is gerealiseerd voor wisseltentoonstellingen. Er is nu gekozen voor het thema's Bezetting en Bevrijding Voorne-Putten.

In 2015 en 2016 is met subsidie van erfgoedlijn Atlantikwall en Provincie Zuid-Holland de Adcock- en Seeburgbunker vrij en toegankelijk gemaakt. "Dat was een hoop werk voor onze vrijwilligers." Deze bunkers zijn in de nieuwe 'Bunkertour' opgenomen, waarbij cultuur en natuur samengaan.

De eerste van de in totaal vier Bunkertours start op 21 mei, aanvang 13.30 uur. Geïnteresseerden in de tour of een rondleiding door de Biberbunker dienen zich aan te melden via www.biberbunker.nl. Voor specifieke vragen: info@biberbunker.nl

Reageer als eerste
Meer berichten