Logo brielschecourant.nl


Bevrijdingsfestival laat gevolgen oorlog voor gewone mens zien

  Historie

Brielle staat van donderdag 4 tot en met zondag 7 mei voor de vijfde maal in het teken van het Bevrijdingsfestival. De opbouw van de eerste kampementen start op donderdagochtend om negen uur, terwijl burgemeester Rensen zondag rond de klok van vier uur het festival met een kleine toespraak op de Markt voor het oude stadhuis zal sluiten.

Door Martin van Gurp

Brielle - Een van de drijvende krachten achter het Brielse bevrijdingsfestival is Gerrit Oldenburg. Van beroep is hij loods in de Rotterdamse haven. Veel van zijn vrije tijd, zeker in de afgelopen weken, is gaan zitten in de organisatie van de rondrit van oude legervoertuigen over Voorne-Putten. Ook dit jaar gaat de stoet van Brielle, naar Hellevoetsluis, langs Zuidland, door Simonshaven om via Hekelingen uit te komen in Spijkenisse. Daarna rijdt de stoet terug te naar Brielle.
"Dat is een hele organisatie. Niet alleen moet het rijden van de route voor alle voertuigen goed te doen zijn. Maar als organisatie heb je je ook nog eens aan allerlei spelregels te houden die de plaatselijke overheid je op legt. En soms valt het niet mee om het de mensen achter hun bureaus het naar hun zin te maken," zegt Gerrit. "Ook dit jaar kan het publiek meegenieten van zo'n veertig voertuigen en zich even wanen in '40-'45."

Op Voorne en Putten zijn er geen andere bevrijdingsfestivals. Wellicht verklaart dat het enorme jaarlijkse Brielse succes, Oldenburg durft het niet te zeggen. Maar door de vele activiteiten zullen ook het komend weekend weer veel mensen de weg weten te vinden naar Brielle.
Wat Oldenburg betreft blijft altijd wel de menselijke kant van de Tweede Wereldoorlog onderbelicht. "Ik bedoel daarmee de geringe aandacht voor wat de gewone mensen overkomen is. Hoe zij vijf jaar lang hebben moeten overleven. Dat joden – en anderen – zijn afgevoerd en nooit meer zijn teruggekomen. Tijdens het festival gaat het om andere, veel meer tastbare zaken, zoals de kampementen, de muziek uit die tijd, het bevrijdingsfeest, de soldaten alsof ze zo uit de oorlog gestapt zijn." Oldenburg doet een greep uit zijn verzameling en laat bonnen, geld, een ausweis, ansichtkaarten uit nazi-Duitsland en nog veel meer zien. "Die voorwerpen geven ook een deel van de geschiedenis weer."

De rondrit over Voorne-Putten is op zondag 7 mei en start 's ochtends om negen in Brielle. Nieuws en meer informatie over het programma van het complete Bevrijdingsfestival is te vinden op www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl

Reageer als eerste
Meer berichten