Logo brielschecourant.nl


Mowgli van der Loo wordt als Spaanse commandant afgevoerd naar de galg.
Mowgli van der Loo wordt als Spaanse commandant afgevoerd naar de galg.

'Je kunt echt niet om Mowgli van der Loo heen'

  Historie

Mowgli van der Loo kroop afgelopen zaterdag tijdens het 1-aprilfeest voor de tweede maal in de huid van de Spaanse commandant. Vorig jaar was hij voor het eerst de aanvoerder van de Spanjolen.

Door Martin van Gurp

Brielle - Wie Mowgli van der Loo meemaakt begrijpt waarom hij tot aanvoerder van de Spanjaarden is gekozen. Zij capaciteiten en zijn gedrevenheid staan buiten kijf. Hij is bovendien een stevige vent, die precies weet wat hij wilt. Toch zit er nog een bijzonder aspect aan zijn Spaans aanvoerderschap; Mowgli van der Loo, woont niet in Brielle en ook niet in Zwartewaal of Vierpolders. Sterker nog; hij woont zelfs niet op Voorne-Putten, maar in Alphen aan den Rijn.

Buitenstaander

Nou is het bekend dat er nogal wat 'buitenstaanders' enthousiaste deelnemers zijn van het 1-aprilfeest. Maar in de regel hebben die slechts een bijrol en zeker niet zo'n prominente rol als Mowgli van der Loo die heeft. Nog niet eerder was er voor een man of vrouw van buiten Voorne-Putten zo'n prominente rol weggelegd. Maar toen de Spanjaarden op zoek moesten naar een nieuwe commandant, kwamen ze als snel bij de inwoner van Alphen aan den Rijn uit.

Over hoe hij in Brielle verzeild raakte bij de jaarlijkse 1-aprilvieringen vertelde hij vorig jaar al: "in 1992 deden Briellenaren mee aan de herdenking van 'de vrede van Rijswijk'. Daar ben ik met Brielse 1-aprilgangers in contact gekomen. Die dag heb ik een aantal Briellenaren meegenomen naar mijn scoutingvereniging daar. We hebben toen lekker gegeten en gedronken en het werd o zo gezellig. Ik ben toen een paar maanden later op hun uitnodiging naar het 1 aprilfeest gegaan. Van het een kwam het ander en voor ik het wist was ik met zo'n vijf Rijswijkse maatjes opgenomen in de club van 1-aprilgangers."

Van der Loo werd lid van de vereniging en is er inmiddels niet meer weg te denken.

Oefenen

Toen het echte spel op gang kwam, was het afgelopen zaterdag - in tegenstelling tot dieper landinwaarts - prima weer in Brielle. In de ochtenduren was het echter nog vooral regen wat de klok sloeg. Maar dat weerhield Van der Loo er niet van te oefenen in de vorm van het voeren van Spaanse schijngevechten. Met harde stem en met behulp van een schel klinkende fluit, kon niemand onder zijn commando's uit. Dat gold voor die eerste schijngevechten, maar heel de dag door was het de Spaanse commandant die de touwtjes stevig in handen had. Als hij iets roept dan hoort iedereen dat. "Je kan echt niet om hem heen," zegt een van de Spanjolen. "En dat maakt hem zo geschikt voor zijn rol. Hij is een echte aanvoerder."

Mowgli van der Loo kon afgelopen zaterdag volgens goed gebruik steunen op een team met fantastische mensen, die hem helpen er voor iedereen een mooi 1-aprilfeest van te maken. Ook dit jaar is dat weer gelukt. En ook dit jaar werd de commandant, hoe goed zijn leiderschap dan mag zijn, uiteindelijk via de Voorstraat afgevoerd naar naar de galg. Want hoe goed er ook wordt geoefend, de geschiedenis maakt dat de uitslag bij voorbaat vast staat.

De regen was toen allang verdwenen en had plaatsgemaakt voor een vriendelijk zonnetje. Een prima entourage voor Van der Loo en kornuiten om, na de slotscène te genieten van een eerste welverdiend biertje van die dag.

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten