Logo brielschecourant.nl


Het decor van de Brielse molen staat garant voor een bijzondere entourage voor het optreden van Libertatis Primitiae.
Het decor van de Brielse molen staat garant voor een bijzondere entourage voor het optreden van Libertatis Primitiae.

Show met muziek en beweging in een totaal andere omgeving

  Cultuur

Libertatis Primitiae is de eerste en enige Brielse bigband en percussieband. De band is 125 jaar jong, springlevend en met een stabiel aantal leden. Begin juli gaf de band, samen met haar twirlers een openluchtconcert.

Door Martin van Gurp

Brielle - Waarom deze nieuwe manier van presentatie? Cor Schrooten, een van de belangrijkste niet spelende leden: "Met dit optreden hebben wij ons weer eens op een andere manier laten zien. In de open lucht op het veld naast de Brielse molen." En terwijl hij dat zegt, voegt die er aan toe. "Dit is toch een unieke locatie."
Tijdens het concert had het publiek invloed op het programma. Daar stond tegenover dat de toehoorder dan wel de portemonnee moest trekken. Zo konden bijvoorbeeld verzoeknummers worden aangevraagd. Ook waren er VIP-plaatsen, kon er gedirigeerd worden en bestond de mogelijkheid een speciale solo-optreden van een twirlster aan te vragen.
Opvallend was het enthousiaste gastdirigentschap van wethouder Dick Verbeek. Dat hij meer kwaliteiten heeft op het gebied van financiën werd overigens snel duidelijk.
Het succes was groot. Niet alleen waren er veel toeschouwers, maar Libertatis Primitiae hield er ook een leuk centje aan over. Het weer zat bij het eerste sponsorconcert mee. Er stond weliswaar de nodige wind, maar er scheen af en toe ook een zonnetje. Als het niet anders had gekund, was er een alternatief, waar regen geen vrij spel gehad zou hebben.
Libertatis Primitiae telt meer dan veertig muzikanten en zo'n dertig twirlers. "In het verleden is het wel benauwder geweest," klinkt het. Toen waren er maar net genoeg leden, om te kunnen blijven bestaan. Die zorgen zijn er nu niet. Maar aanvulling van muzikanten en twirlers blijft altijd wel welkom. In totaal zijn er vijf en tachtig leden en daar zijn ze blij mee.
Naast het inmiddels geïntroduceerde sponsorconcert zijn er door het jaar heen meer activiteiten. Achtereenvolgens worden de kerstconcerten genoemd, de medewerking aan de lampionoptocht en de wedstrijden waarbij de twirlers strijden om een ereplaats. Een twirlwedstrijd in Brielle, waar ook verenigingen uit het land op kunnen inschrijven, vindt jaarlijks in sporthal de Dukdalf plaats.

Lid worden

Wie lid wil worden neemt contact op met secretaris Wilma Honén, Geuzenstraat 14 3231AD Brielle, secretariaat@libertatisprimitiae.nl, 0181-410517. Minimumleeftijd voor twirlers is zes jaar. Voor aspirant-muzikanten geldt er een minimumleeftijd van 8 jaar.

Reageer als eerste
Meer berichten