Foto: Mirjam van der Boom

Watersalamanders

  Column

Buiten stijgen de temperaturen weer flink richting de 15 graden en ook de regen valt weer makkelijk uit de lucht. Tijd voor het voorjaar en een verhaal over de watersalamander. Die is namelijk net uit winterslaap. Ook de eerste insecten vliegen weer, de vogels beginnen te zingen en in en om het water komt alles langzaam weer tot leven. Vissen gaan meer bewegen en weer actief voedsel zoeken. Ook de watersalamanders laten zich weer zien op hun weg naar het water.

In de duinen is de kleine watersalamander een algemeen voorkomende amfibie. De salamander is in de meeste kleinere wateren en poeltjes te vinden.

voedsel watersalamander
bij troebel slecht vindbaar

De kleine watersalamander gaat na zijn winterslaap weer het water in om daar weer aan te sterken na een hele winter niet gegeten te hebben. In het water voedt hij zich met allerlei kleine waterinsecten en andere kleine organismes. Om eten te zoeken leeft de watersalamander in helder water. Dit is vaak een indicatie dat de waterkwaliteit goed is, maar de belangrijkste reden is dat de watersalamander in troebel water simpelweg z'n voedsel niet kan vinden.

Ook leven watersalamanders graag in wateren met veel waterplanten. Hiertussen kunnen ze zich goed verschuilen tegen roofdieren. Zoals vissen, reigers maar ook ijsvogels en zelfs kleine zoogdieren.

De watersalamanders zijn op hun mooist als ze in de paringstijd zitten. De mannetjes worden dan van onder fel oranje, op de flanken geel met zwart en in hun staart zit zelfs blauw. Op hun rug verschijnt een mooie lange zwarte kam welke net lijkt op een hele lange sierlijke rugvin. De vrouwtjes krijgen ook deze bonte kleuren maar missen de sierlijke kam op hun rug. Het vrouwtje legt kort hierna zo'n 150-400 eitjes. Deze eitjes wikkelt ze elk apart in een blad van een waterplant. Een enorm karwei dus. Drijvend fonteinkruid en waterpest zijn favorieten van de watersalamander.

Zodra de herfst weer aanbreekt maken de salamanders zich op voor hun winterslaap. Ze eten zich helemaal rond en gaan dan het land op om een geschikte plek te vinden. Op het land zijn ze enorm kwetsbaar. Ze lopen vaak een bosrijke omgeving in en graven zich in onder een stuk hout of iets dergelijks.

Mocht u tijdens werkzaamheden in u tuin plots een salamander aantreffen welke zich nauwelijks beweegt, dan is deze waarschijnlijk in winterslaap.

Leg het voorwerp waar deze onder lag weer terug en wacht tot het voorjaar begint. Nu tijdens deze eerste voorjaarsweken komen ze allemaal weer tevoorschijn en is de kans dat u er eentje ziet best aanwezig. Bij regenachtig weer trekken de salamanders samen met padden naar hun voortplantingswater. Rustig rijden is in de regen altijd al belangrijk, maar als u beseft dat er dan juist veel dieren oversteken nog belangrijker.

Meer berichten