Logo brielschecourant.nl

Hakken en zagen

  Column
Foto: Sandra Vlielander

Tijdens de natuurwerkdag afgelopen weekend was een meisje druk bezig om gesnoeide takjes op te stapelen tussen de bomen. 'Waarom doe je dat?" vroeg ik haar. Het meisje antwoordde met een grote glimlach: 'Dat is voor de beestjes boswachter, dan hebben ze een huisje waar ze kunnen schuilen deze winter'. De winter komt eraan. De bladeren verkleuren en je ziet meer onderhoudsactiviteit in de natuur.

Hakken en zagen of Heel Holland Hakt, van november tot en met februari is de tijd dat er wat grootschaliger onderhoud gepleegd wordt in de natuur. Als je door de natuur wandelt zie je op veel plekken stapels takken en stammen liggen. Bossen worden in deze periode bijvoorbeeld uitgedund. Dunnen is het verwijderen van een deel van de bomen uit het bos zodat andere bomen meer ruimte hebben om te kunnen groeien.

In het duingebied van Oostvoorne wordt echter vooral zaagwerk uitgevoerd om paden breed genoeg te houden voor wandelaars. De vrijwilligers die dit werk uitvoeren hakken de houtjes soms ook gelijk op maat voor hun kachel. Soms krijgen we daar wel eens klachten over waarom nu altijd dat hakken en zagen in de natuur? De hele winter door herrie. Een goed punt dat mensen daar commentaar op hebben. Daarom proberen we dit soort verstoringen ook zover mogelijk bij de bewoonde wereld vandaan te doen. Werkzaamheden kort bij woonwijken voeren we in overleg met een aannemer vaak in een zo kort mogelijk periode uit. Het beperken van overlast en verstoring is uiteraard belangrijk, want juist ook de natuur heeft baat bij zoveel mogelijk rust. Nog een voorbeeld waar we deze winter werken is Landgoed Mildenburg. De laatste zomerstormen hebben voor veel hangende takken en enkele scheve en dus onveilige bomen gezorgd. In een onderhoudsronde met inderdaad gehak en gezaag houden we het bos veilig voor de wandelaar. Voordeel is wel dat we sinds enige tijd proefdraaien met enkele elektrische kettingzagen. Dat is voor de bediener aangenaam maar ook voor de wandelaar en rustzoeker. Kortom het werk is nodig en we rekenen op het begrip van de bezoekers. Bedoeling is dat in het komende broedseizoen de rust weer volledig is weergekeerd, geniet in de tussentijd van het werk en de harde werkers in de gebieden want dat levert in het cultuurlandschap ook mooie plaatjes op.

Boswachter Richard

Meer berichten


Shopbox