Logo brielschecourant.nl


Tenellaplas

  Column

Wie kent het niet bezoekerscentrum Tenellaplas? Een prachtig gebouw neergezet door het Zuid-Hollands Landschap dankzij prachtige bijdragen van vele sponsors.

Het gebouw in Rockanje wordt vrijwel helemaal gerund door vrijwilligers. Zij delen er graag met iedereen hun passie voor het natuurschoon in de duinen van Oostvoorne. In de zaal met tentoonstelling kom je alles te weten over het duin. Vanuit het centrum kun je prachtige wandelingen of fietstochten maken.
Maar waar komt die naam tenella eigenlijk vandaan? Van de plas die er achter ligt kun je natuurlijk zeggen. Die plas die na de oorlog gegraven is en sindsdien een soort van duinmeer vormt. Afhankelijk van de hoogte van het grondwater staat de plas tot aan de boorden vol of erg laag. Op de plas is altijd wat te zien. In de winter ligt de plas vol eenden en in de zomer jagen grote libellen er boven de waterspiegel op insecten.

De naam tenella is ontleend aan het plantje teer guichelheil met de wetenschappelijke naam Anagallis tenella. Een prachtig fragiel plantje dat plat op de bodem van de vochtige duinvalleien groeit. Een pionierplant die zich als een van de eerste planten op kaal vochtig kalkrijk duinzand laat zien. Maar vaak verstopt raakt tussen de sprieten van andere pionierplantjes zoals bies, zegge en gras. Als teer guichelheil roze bloeit, maakt het een heel tapijt van kleine bloemetjes en zorgt het in de valleien voor een prachtige achtergrondkleur. De Nederlandse naam teer guichelheil staat voor genezing van gekheid. Anagallis staat voor water en tenella voor teer of zacht. Vrij vertaald mag ik dus zeggen kom langs bij het bezoekerscentrum Tenellaplas om eens bij te komen van de gekheid en drukte van de maatschappij. Om je eens zacht te laten informeren over de duinen en er een aangename wandeling te maken.

Niek Koppelaar
Boswachter Zuid-Hollands Landschap

Reageer als eerste
Meer berichten