Logo brielschecourant.nl


Luchtacrobatiek

  Column

Voor de boswachter is de lente alweer op zijn hoogtepunt. Heerlijk is het om bij het lengen van de dagen, in het laatste zonlicht, nog een kop thee in de tuin te drinken. Ik kan erg genieten van de merel die uit volle borst zijn lied zingt, op de nok van het huis van de overburen. Voor mij is het onmiskenbare skrie-skrie kenmerkend voor het begin van de lange avonden. Sinds deze week vliegen de gierzwaluwen weer volop in groepen over onze wijk. Net teruggekomen uit zuidelijk Afrika, na een vlucht van 7000 kilometer, vliegt deze sikkelvormige vogel met bloedstollende luchtacrobatiek en schel en gierend geluid achter insecten aan.


De gierzwaluw is een echte stadsvogel. Ze zijn voor hun nesten sterk afhankelijk van oude gebouwen met nissen, holtes en ruimtes onder de dakpannen. En in mijn geval is dat een slecht geïsoleerde jaren-zeventigwoonwijk met veel snelbouwwoningen. Niet erg duurzaam, maar wel perfect voor de gierzwaluw.
De Latijnse naam van de gierzwaluw is Apus apus, wat staat voor 'zonder voeten'. Je zult een gierzwaluw ook nooit zien zitten op zijn poten. Gierzwaluwen vliegen altijd, alleen in de periode van broeden en hun kroest grootbrengen, kruipen ze in het nest of hechten zich op horizontale muren met hun kleine klauwtjes. Er zijn gierzwaluwen bekend die tien maanden vlogen zonder te stoppen.
De gierzwaluw is erg nuttig. Tijdens zijn voortdurende vlucht probeert hij zoveel mogelijk insecten te vangen. Dit kan oplopen tot wel 15.000 stuks per dag. Bladluizen, muggen, vliegen, wespen en ander ongedierte. Daar kan geen spuitbus tegen op!
Voor mij is het een zeer kenmerkende vogel die hoort bij de lente en de zomer. Graag geniet ik de komende honderd dagen van zijn aanwezigheid. Kan mij niet lang genoeg duren. Zeker omdat ik weet dat de gierzwaluw begin augustus bij de eerste tekenen van de herfst weer vertrekt.


Maarten van der Valk
Boswachter Zuid-Hollands Landschap

Reageer als eerste
Meer berichten