Logo brielschecourant.nl


Imponerend

  Column

Na een wekenlange tocht door het onbekende maar gevaarlijke Kaukasische gebergte op de grens van Europa en Azië, kwam de wereldreiziger annex plantenverzamelaar in een schitterend groen dal. In het midden liep een heldere beek welke werd gevoed met het sneeuwwater uit de bergen. Langs de beek was afwisselend landschap van struiken, bossen en weiden te zien. Overal geurden bloemen die allerlei vlinders, bijen en hommels aantrokken. In dit schitterende landschap stond een imposante plant die alle aandacht trok. Enorm grote groene en diep ingesneden bladeren stonden manshoog. De witte schermvormige bloemen stonden op vuistdikke stengels van tweeënhalve meter hoog. De plantenverzamelaar was onder de indruk en overtuigd van zijn vondst. De plant zou goud opleveren bij zijn rijke opdrachtgevers die graag bijzondere planten wilden om mee te pronken in hun siertuin.

Nu, honderdvijftig jaar later, zijn wij ook onder de indruk van de kracht van de reuzenberenklauw. Door het ontbreken van de natuurlijke vijanden en enorme groeikracht op vele grondsoorten heeft de reuzenberenklauw zich ten koste van de inheemse Nederlandse planten en dieren overal kunnen vestigen. Ook in de Duinen van Voorne komt de plant voor. Om ervoor te zorgen dat de plant zich niet woekerend doorzet of gevaar gaat opleveren voor de recreant (de sappen van de reuzenberenklauw veroorzaken verbranding van de huid) zijn onze boswachters de strijd aan gegaan. We proberen de plant te maaien of weg te steken. En de aanhouder wint. Het lijkt erop dat we de plant onder de duim krijgen.

Behalve op het Groene strand, daar ziet deze boswachter nog wel eens een groepje reuzenberenklauw bloeien en boven het riet uitsteken. En stiekem ben ik het wel met de plantenverzamelaar eens. De reuzenberenklauw is imponerend en bepaalt het beeld van het landschap.

Maarten van der Valk
Boswachter Zuid-Hollands Landschap

Reageer als eerste
Meer berichten