Logo brielschecourant.nl


Check de teek

  Column

Afgelopen week werd ik in het bos aangesproken door een mevrouw. Aan haar ene hand liep een meisje. Aan haar andere hand hield ze de lijn van haar hond vast. Ze vroegen me of de teken al actief waren? Mijn antwoord daarop was zonder aarzeling: helaas wel. Misschien al wel vanaf de mooie dagen in februari.

'Ja maar ook in dit bos en duin op de kop van Voorne?' was de aansluitende vraag. In de vraag klonk ongeloof door. Hoe kan dat nu zo'n mooi gebied en dan toch dat enge beestje? 'Jazeker, teken zijn overal actief of dat nu in je achtertuin of het duin is, je kunt ze overal oplopen,' antwoordde ik de vrouw. 'Toevallig is het 'Week van de teek', kijk maar eens op internet,' voegde ik er aan toe.


Maar, zo zei de mevrouw hoe zit het dan met die ziektes die de teken bij zich dragen? Helaas moest ik ook hierop geen vrolijk antwoord geven. De kans dat de teken drager zijn van de borellia bacterie is groot.
Het meisje trok hard aan de arm van de mevrouw en wilde het bos uitrennen. De vrouw bleef echter rustig staan. Het hondje keek me onschuldig, of was het begrijpend, aan. En de hond was direct het volgende gespreksonderwerp. Hij wordt gewoontegetrouw na iedere wandeling streng gecontroleerd zij de eigenaresse. Dat controleren is het belangrijkste; geniet van buiten, je tuin of wandeling in de natuur maar wees je bewust van de kans op een tekenbeet, zo besluiten we het gesprek.

De moraal van dit verhaal is: check dus niet alleen in de Week van de teek! Maar na iedere tocht in het groen een tekencheck doen!

Niek Koppelaar
oswachter Zuid-Hollands Landschap

Reageer als eerste
Meer berichten