"De Fokveedag is altijd een mooie dag. Een dag waarop we vooral kinderen kunnen laten zien hoe het boerenleven er uit ziet."
"De Fokveedag is altijd een mooie dag. Een dag waarop we vooral kinderen kunnen laten zien hoe het boerenleven er uit ziet." (Foto: )

'Vaak geen idee van het boerenleven'

"De Fokveedag is altijd een mooie dag. Een dag waarop we vooral kinderen kunnen laten zien hoe het boerenleven er uit ziet. Velen van hen hebben daar geen idee van", zegt Mark Biesheuvel. Naast de vier melkkoeien nemen de Biesheuvels ook vier kalveren mee naar Hellevoetsluis. Zij mogen mee doen aan de kalverbegeleidingswedstrijd.

HELLEVOETSLUIS - Tijdens de Fokveedag strijden in deze wedstrijd negentien kalveren en evenveel kinderen in drie rubrieken tegen elkaar. In elk van die leeftijdsklassen wordt een kind aangewezen dat zijn of haar kalf het beste door de keuringsring begeleid. Daarnaast wijst een vakkundige jury de mooiste kalveren aan.

Scheren, wassen en kammen

Daniël (8) weet hoe het werkt. Twee jaar geleden deed hij ook al mee aan de kalverbegeleidingswedstrijd in Hellevoetsluis. Toen won hij in zijn leeftijdsklasse en kon hij een medaille en een beker mee naar huis nemen.
Of dat dit jaar ook het geval zal zijn? Daniël weet het niet, maar hij gaat niet voor een minder resultaat. Met een strak gezicht houdt hij het touw aan het halster omhoog, zodat het kalfje met opgeheven kop vooruit stapt. Moeilijk vindt Daniël het niet. Dat is ook niet zo gek. Hij oefent iedere dag.
"Al is het soms wel lastig, hoor. Als ze helemaal geen zin heeft bijvoorbeeld." Ook zijn broertje Olivier, zijn vriendje Lars en neefje Danny gaan mee naar de Fokveedag. En ook zij zullen met een kalfje door de ring stappen. De kalfjes zien er dan piekfijn uit. Ze worden geschoren, gewassen en gekamd. Wie dat mag doen? "Ik denk mijn vader of mijn opa."

Plattelandsmarkt

De Fokveedag vindt traditiegetrouw elke tweede zaterdag in augustus plaats. Tijdens dit evenement voor boeren, burgers en buitenlui kan jong en oud genieten van het plattelandsleven op Voorne-Putten. Net als voorgaande jaren kun je op de streekmarkt proeven van het lekkers dat Voorne-Putten voortbrengt, zoals kaas, honing, groenten en paling.

Praktisch

De Fokveedag Hellevoetsluis vindt komende zaterdag, 10 augustus 2019, van 09.00 uur tot 16.00 uur plaats op het terrein van J.B. van den Ban aan de Smitsweg 29
in Hellevoetsluis. De entree voor de dag bedraagt €3,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Neem voor uitgebreide informatie over de Fokveedag Hellevoetsluis ook een kijkje op www.fokveedaghellevoetsluis.nl.

Mirjam van der Boom