De leerlingen gingen naar de Poolse partnerschool in Naklo nad Notecia. (Foto: Privé)
De leerlingen gingen naar de Poolse partnerschool in Naklo nad Notecia. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Leerlingen genieten volop van hun bezoek aan Naklo

HELLEVOETSLUIS - Ter voorbereiding op het thema van dit jaar (Let's go Exploring) hadden beide coördinatoren aan elkaars Open Huis en voorbereidingsbijeenkomsten deelgenomen.

Na de eerste succesvolle uitwisselingsweek in april, gingen de leerlingen van het derde jaar van het tweetalig onderwijs op PENTA college CSG Jacob van Liesveldt op 4 juni onder leiding van de heer Boers en de heer Van der Linde op weg naar onze Poolse partnerschool in Naklo nad Notecia. Onder schitterende weersomstandigheden werd een divers programma doorlopen, dat door mevr. Krzyzanowska en mevr. Majcher opgezet was. Zo werd het eerste deel van het project, een multimediale QR-tocht door De Vesting afgerond en hetzelfde idee uitgewerkt voor Naklo.

Op Boleslaw Krzywousty High School werden presentaties gegeven over Polen, Naklo en de school en in het kader van het thema werden musea bezocht in Poznan, Naklo en Torun. De leerlingen brachten hun vrije tijd als groep door, zoals de laatste avond bij één van de gastgezinnen wat gedurende beide uitwisselingen een traditie is geworden.

Zoals het al jaren een mooie gewoonte is dat onze burgemeester de groep welkom heet in Hellevoetsluis, krijgt de groep ook altijd bezoek van het hoofd van Naklo county, dhr. Sobol en dhr. Milowski van de afdeling onderwijs, waarmee ook de verbondenheid tussen beide steden benadrukt wordt. Tijdens die gesprekken kwam ter sprake dat vijf Poolse counties, waaronder Naklo, in september een werkbezoek komen brengen aan Nederland in het kader van de waterhuishouding. De Oosterscheldekering, het Amsterdam-Rijnkanaal, de Afsluitdijk staan op het programma en ook ons gebied zal bezocht worden.

Tevens werd er gesproken over het 20-jarige jubileum van het tweetalig onderwijs op de Jacob en de 20-jarige samenwerking tussen beide scholen. Aan beide zal aandacht worden besteed in de tweede week van maart 2020! Op het vliegveld van Poznan werd na deze plezierige en succesvolle week dan ook niet gesproken over Good bye", maar over "See you" en wellicht "soon"!