Veel kinderen liepen elke avond samen met hun vader, moeder of oma/opa een afstand. (Foto: Privé)
Veel kinderen liepen elke avond samen met hun vader, moeder of oma/opa een afstand. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

37e Hellevoetse Avond4daagse was grandioos wandelfeest

Alle deelnemers, klein en groot, alle toeschouwers langs de route, alle verzorgingsposten en alle vrijwilligers hebben er samen een fantastisch wandelfeest van gemaakt.

HELLEVOETSLUIS - Ruim 1850 wandelaars hadden zich ingeschreven. Veel kinderen liepen elke avond samen met hun vader, moeder of oma/opa een afstand, vijf of tien kilometer. De organisatie schat in dat er elke dag ongeveer een kleine 3000 wandelaars op de been zijn geweest. De Avond4daagse 2019 was een bijzondere editie. Er waren nieuwe routes uitgezet. In plaats van geverfde pijlen op de straten gaven felgele pijlen de wandelroutes aan. Bij de startplaats konden deelnemers van de routebeschrijving een foto maken van een A3 posters, dus minder drukwerk op papier. De organisatie ontving veel positieve respons over deze vernieuwingen.

Bijzonder was ook dat de tweede wandeldag moest worden geannuleerd. De weersverwachting voorspelde voor de tweede wandelavond code oranje in de regio Hellevoetsluis. De veiligheid van de deelnemers staat op de eerste plaats en dus besloot de organisatie om de tweede wandeldag niet door te laten gaan. Een laatste bijzonderheid tijdens deze Avond4daagse was dat een paar weken voor het van start gaan er met de routes van de oorspronkelijke wandeldagen geschoven moest worden. Het evenement kan alleen doorgaan wanneer er voldoende verkeersbegeleiders beschikbaar zijn om de wandelaars bij het oversteken van kruisingen veilig te helpen oversteken.

Op de vierde en laatste dag kon alleen de route van de 5 km en niet de route van de 10 km gelopen worden. De organisatie had op de laatste dag voor twee afstanden 80 verkeersbegeleiders nodig, terwijl er 62 verkeersbegeleiders beschikbaar waren. De organisatie zou het fijn vinden als mensen zich voor de Avond4daagse 2020 aanmelden als verkeersbegeleider. U kunt zich al opgeven voor één avond gedurende de wandelweek of voor twee of voor meer avonden. Iedere verkeersbegeleider telt mee. U krijgt vooraf via e-learning duidelijke informatie over de taak van een verkeersbegeleider. Het e-learning traject volgen doet u thuis via uw PC en neemt ongeveer een uur in beslag. Na het goed doorlopen van de e-learning ontvangt u een certificaat dat een jaar geldig is. Dit certificaat moet dus elk jaar opnieuw gehaald worden.

Voor de komende 38e editie van de Avond4daagse in 2020 beginnen nu al de eerste voorbereidingen. Nieuwe routes worden gemaakt zodat de deelnemers volgend jaar door andere buurten in Hellevoetsluis komen. De organisatie wil graag werken met een poule van 90 verkeersbegeleiders. De "oude" verkeersbegeleiders worden uiteraard gevraagd om volgend jaar weer mee te doen maar daarnaast zoekt de organisatie zeker nog 30 nieuwe verkeersbegeleiders. Op deze manier draagt u er aan bij om het Hellevoetse wandelevenement in stand te houden. Inschrijven via: avond4daagsehellevoetsluis@gmail.com.