FOTO: John de Pater
FOTO: John de Pater

Klaar voor Bevrijdingsfestival: burgemeester en stichting blij met terugkeer

De Stichting Bevrijdingsfestival Brielle organiseert dit jaar weer een groots Bevrijdingsfestival van 2 tot 6 mei. Tijdens deze zevende editie - de zesde ging vorig jaar niet echt door - wordt de stad weer goed op de kaart gezet, want er komen naar verwachting verspreid over de vier dagen zeker 8500 mensen naar Brielle. Ook het aantal deelnemers is fors. Zat men in het lustrumjaar op 250, op dit moment hebben zich ook al bijna 200 deelnemers aangemeld.

Klaas Schipper

BRIELLE - Burgemeester Gregor Rensen en voorzitter Roland van Ravens van de Stichting Bevrijdingsfestival Brielle zijn oprecht blij met de terugkeer van het festival. Ze vertellen dat op het Bleijkersbolwerk straks één van de kampementen wordt opgeslagen. "Hier komen heel veel mensen kijken", weet de burgemeester, die vooral blij is dat de stichting weer on speaking terms is met de korpscheftaken. "Het wordt vast een mooi festival." Rensen vindt het fijn dat Brielle jaarlijks een heel eigen invulling aan Bevrijdingsdag weet te geven. "Het is een meerdaags evenement met tal van attracties, terwijl de herdenking elders in het land vaak beperkt blijft tot wat muziekachtige activiteiten. Ik vind het ook mooi dat een steeds grotere groep Briellenaren zich in kleding van de jaren '40 steekt en dat hier veel aandacht is voor de fysieke herdenking van de bevrijding en hetgeen daaraan voorafging."
Roland van Ravens kan niet anders dan het daarmee eens zijn. Er kan gelukkig weer een gevarieerd programma aangeboden worden met een kampement op het Bleijkersbolwerk en op het Oranjeplein. De vele historische voertuigen, waaronder ook burgervoertuigen, zullen als vanouds een rit over Voorne maken. En de parade en het defilé, gevolgd door de veteranenontvangst op het stadhuis, vormen voor hem ook de krenten uit de pap. "Voeg daarbij dan nog eens het re-enactment met de mockbattle op het Scharloo, al zijn de bouwvallige panden van Spoon daar nu gesloopt, alsmede het concert door het Randstedelijk Mannenkoor op de avond van 4 mei na de officiële Dodenherdenking. Dan heb je al heel wat ingrediënten waarmee je veel publiek trekt." De Markt wordt versierd met vlaggetjes en zal dienst doen als Vrijheidsplein. Hier worden op 5 mei ook de deelnemers aan de Vrijheidsloop, die traditiegetrouw in Wageningen begint, rond 14.45 uur binnengehaald en zijn er ook optredens van Brinio met streetdance uit de jaren '40. Burgemeester Rensen roemt het draagvlak en het enthousiasme van de Briellenaren die zich voor het meerdaags festival inzetten.

Bezwaren

Op de vraag of hij zich de bezwaren van sommige oudere inwoners tegen de mockbattle kan voorstellen, antwoordt hij: "Zeker, daarom schreef ik er eerder ook over in mijn blog. Maar het betreft een kleine minderheid en een goede communicatie kan op dit punt veel problemen voorkomen."
Uiteraard denken de stichting en de burgemeester ook vooruit. In 2020 is het immers 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en zullen landelijk ook een aantal grotere manifestaties plaatsvinden en worden aangestuurd. Daarvoor zijn onder meer door het Comité 4 en 5 mei al plannen ontwikkeld, ook vindt eind januari 2020 de Holocaustherdenking plaats. Kortom, 2020 wordt extra bijzonder en ook in Brielle zal daarop worden ingespeeld. Roland van Ravens benadrukt nog maar eens dat veel veteranen dankbaar zijn dat Brielle de jaarlijkse herdenking van de bevrijding zo uitgebreid oppakt . Zo zijn we voor het lustrumjaar van 75 jaar vrijheid al in gesprek over een grootse rondrit, samen met diverse partijen voor 2 mei 2020.
Het bestuur van de stichting is mede met het oog op 2020 wel uitgebreid. Daarin nemen naast Roland van Ravens (voorzitter), Elles Thiel (secretaris) en Gerrit Oldenburg (penningmeester) nu ook Edward Brans, Huib de Vries en Theo van der Waal zitting. In oktober bezocht Roland in Springfield (Missouri) nog de 93-jarige Gene Gilbreath die hier eerder ook acte de présence gaf.
Het aantal buitenlandse deelnemers is ook dit jaar weer groot. Opmerkelijk is dat een echte Duitser hier voor een Amerikaans optreden zorgt. "Het geeft goed weer dat alles in een harmonieuze sfeer plaatsvindt en als zodanig opgepakt wordt. We gaan er weer een mooi evenement van maken met respect voor de Dodenherdenking op 4 mei." Van Ravens adviseert tijdig (gratis) kaartjes voor het concert te halen bij de adressen die op de flyers staan. Meer details over het programma in onze volgende editie van woensdag 24 april.

Mirjam van der Boom
Meer berichten