Maarten is niet meer alleen in duinen: nieuwe kudde Exmoor pony's

Hij werd in Voorne's Duin geboren, nu alweer 21 jaar geleden. En was wat eenzaam de laatste tijd, zeker nu zijn grote vriend de ezel van de kinderboerderij, die hij vaak voor een kroel opzocht, ook pas is overleden. Waarschijnlijk kan Maarten, de enige overgebleven IJslandse pony van de kudde die zo'n 25 tot bijna 30 jaar rondliep in de duinen, zijn geluk niet op: eindelijk weer gezelschap van tien jonge Exmoor pony's.

Mirjam van der Boom

ROCKANJE - De kudde Exmoor ruinen kijkt vanaf de andere kant van het veld nieuwsgierig naar het hek dat door één van de boswachters is opengezet. Vandaag is de dag dat ze vrijelijk de duinen in mogen en bezoekers hen op de wandelpaden kunnen tegenkomen. Niets wijst er echter op dat ze ook maar enig moment van plan zijn hun inmiddels vertrouwde en veilige plek te verlaten.

Weliswaar stonden ze afgelopen week voor het hek te wachten, vandaag met de groep aanwezige mensen houden ze wijselijk afstand. Het zijn immers wilde dieren, die niet mogen worden opgejaagd. Na herhaaldelijk proberen -zelfs een verleidelijk verse pluk hooi mag niet baten- laten de boswachters van het Zuid-Hollands Landschap de dieren met rust. "Ze gaan vanzelf als ze er aan toe zijn, opjagen heeft geen zin", zeggen Niek Koppelaar, regiohoofd en Mirjam Eikelenboom, boswachter.

Met Maartens nieuwe vrienden zijn de Voornse duinen weer verzekerd van goed onderhoud. De tien natuurlijke grasmaaiers zorgen ervoor dat de begroeiing in het gebied in evenwicht blijft. "En die hulp is hard nodig", zegt boswachter Menno van Lopik. "Alleen Maarten, op leeftijd, liep nog eenzaam in het gebied rond. We zijn blij dat we hem nu gezelschap kunnen geven. Ook de koeien, reeën en konijnen houden het gebied open, anders zou het dicht groeien. Het mooie van de pony's is dat ze dicht bij de grond afgrazen. Alle dieren samen zorgen voor een gevarieerde bijdrage." De viervoetige collega's zijn een belangrijke bijdrage, meent ook wethouder Natuur Lies van der Pol. "Dit gebied is erg belangrijk. We hebben onlangs samen met Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Veere de eerste prijs 'Best of Nature' van de wereld in ontvangst mogen nemen. Dat was erg bijzonder. Het doet me beseffen hoe belangrijk dit plekje is. Samen met het Zuid-Hollands Landschap willen we het mooi houden en daar vanuit de gemeente Westvoorne op aansluiten."

De biodiversiteit staat niet zomaar onder druk, meent de wethouder. "Ook insecten hebben een beter leven nodig. Het is prachtig om hierin samen te werken en ik hoop dat dat ook zo zal blijven."

Ondertussen staan de pony's na twee ererondjes rustig te grazen. "Ze kunnen altijd naar deze plek terug komen, kunnen hier water halen." Feit dat het alleen ruinen zijn, is verklaarbaar. "De zorg voor veulens vraagt veel en dat kunnen we niet bieden", zegt Menno. De nieuwe kudde bestaat zodoende enkel uit 'mannen' variërend in leeftijd van 2 tot 4 jaar.

Mirjam van der Boom