Vmbo'ers bereiden zich voor op mbo: oud-leerlingen geven voorlichting

Bij Maerlant Brielle werd donderdagavond een voorlichtingsavond georganiseerd voor de tweedejaarsleerlingen van het vmbo, die een keuze moeten maken voor een gespecialiseerde opleiding in het derde leerjaar. Daarvoor waren 150 leerlingen met hun ouders uitgenodigd, ook waren 65 oud-leerlingen van de partij. Die speelden op 21 februari een sleutelrol in het geheel, want zij vertelden met veel enthousiasme over hun ervaringen op het mbo of andere vervolgopleidingen.

Klaas Schipper

BRIELLE - "Het is weliswaar een flinke organisatie, maar die werpt zeker haar vruchten af", aldus mentor Dennis van de Ruit die in de grote hal van de school driftig heen en weer loopt met papieren en veel vragen van leerlingen en ouders beantwoordt. De voorlichting vindt plaats in maar liefst 35 lokalen en de opkomst is groot, want het is voor de tweedejaars een verplichte avond. Vmbo-leerlingen van Maerlant Brielle stromen veelal door naar mbo-opleidingen als Zadkine, Albeda, STC, Techniek College, Grafisch Lyceum en het Hout- en Meubileringscollege. Ook gaan er wel leerlingen van vmbo-theoretische leerweg (de vroegere mavo) door naar de havo. "Maar het blijft voor veel leerlingen nog altijd moeilijk een keuze te maken en wij willen ze daarbij vanzelfsprekend de helpende hand bieden", legt wiskundedocent en mentor van het tweede leerjaar Nancy Smit uit. Twee jaar geleden werd voorzichtig op een middag met deze opzet voor een adequate voorlichting gekozen. Toen nog alleen voor de leerlingen, vorig jaar waren de ouders er ook voor de eerste keer bij. En dat is heel goed bevallen. Oud-leerlingen bleken maar al te graag mee te werken, het kostte geen enkele moeite hen weer naar hun oude school te halen. Een goed voorbeeld is Oostvoornaar Jarno Tahey, die na twee jaar metaaltechniek voor de Slagers Vak Opleiding in Rijswijk koos en die deze avond maar voor één belangstellende leerling komt opdraven. De manier waarop hij vertelt over zijn opleiding productiemedewerker slagerij, werkt zonder meer aanstekelijk. Volgend jaar gaat hij gegarandeerd voor de opleiding chef. "Ik ben een echte doener, je bent er lekker bezig, ik draaide op vijfjarige leeftijd al een beetje gehakt in de vleeshandel van mijn oom in Leiden." Bij Melvin Jousma daarentegen zat het lokaal driemaal vol. Deze succesvolle oud-leerling mag zich na een opleiding aan het Cingel College in Breda officieel patissier noemen en heeft inmiddels ook al een eigen zaak MG Dutch Chocolate. De leerlingen hingen aan zijn lippen. Dat overkwam ook de dames in een stewardessoutfit die een luchtvaartopleiding volgen en daar van alles over wisten te vertellen. De oud-leerlingen werden op hun beurt in restaurant De Stadhouder verzorgd door de derdejaarsleerlingen horeca bakkerij en toerisme (hbr), die de catering voor hun rekening namen. Een aantal tweedejaars wist na de drie gekozen sessies al welke vervolgopleiding ze willen volgen. Wie nog vragen had, kon daar tot slot voor terecht in het atrium van de school.

Klaas Schipper