Op 2 april start bouw nieuwe Gasthuis: 'dementie-vriendelijk' is belangrijk

De Catharina Stichting heeft onlangs de samenwerkingsovereenkomst getekend met Gebroeders Blokland en Altera voor de bouw van een nieuw Gasthuis aan de Burgemeester van Sleenstraat in Brielle. Hiervoor is intensief samengewerkt met de gemeente. De eerste paal wordt geslagen op 2 april en de oplevering is naar verwachting medio 2020.

Martin van Gurp

BRIELLE - In 2015 zou er al een overeenkomst worden getekend, maar de SOR haakte af en moest -achteraf gezien- bijna heel het proces weer van vooraf aan beginnen. De oorspronkelijke bouwplannen werden aangepast, maar in de kern bleven -zo kunnen we nu in 2019 zeggen- de uitgangspunten en doelen van de nieuwbouw van het Gasthuis van kracht. Ook de beoogde plek voor die nieuwbouw voor de tweede locatie bleef hetzelfde. Wethouder André Schoon zegt daarover: "Ik ben blij dat de Catharina Stichting haar huisvesting houdt binnen de vesting. Het is een mooie ontwikkeling dat er een nieuw woonzorgcomplex met onder meer huurappartementen komt aan de Van Sleenstraat voor de ouderen in Brielle." Uitgangspunt is nog steeds dat het huidige gebouw, nadat de bewoners zijn verhuisd, wordt gerenoveerd. Hoe dat precies zal uitpakken is volgens Hans Biezemans, bestuurder van de Catharina Stichting, op dit moment nog niet bekend.

Vrijheid

Opzienbarend is de visie van Biezemans over wat optimale zorg aan ouderen met dementie is. Door het inzetten van met name techniek, internet, telefoon en signaleringssystemen wordt de ouderen met dementie zo veel mogelijk vrijheid geboden als voor die persoon mogelijk is. Hij ziet mogelijkheden ouderen met dementie in sommige gevallen erg veel vrijheid terug te geven. "Ze kunnen wandelen binnen de vesting en misschien wel bij bekenden een kopje koffie drinken. Is het bieden van die vrijheid voor bewoners niet meer haalbaar, dan wordt binnen het gebouw, de gezamenlijke ruimtes, de tuin en de kamer zo veel mogelijk vrijheid geboden. Want vrijheid geeft rust en dat zorgt voor zelfvertrouwen."