'Laat ze maar een winkelpand huren': niet wijken voor The Bridge

Was (en is er nog steeds) ongenoegen in Westvoorne over de forse verhoging van de zaalhuur in De Merel, De Man en De Meander, nu is er weer een ander punt van zorg. En wel het voornemen van het college om het onderkomen van The Bridge in de kelder van De Man naar de bovenverdieping te verplaatsen.

OOSTVOORNE - "Iets wat zeer ongewenst is en wat ons betreft ook beslist niet door kan gaan." Dorien Rozemulder van de Volksuniversiteit Westvoorne is woedend over het voornemen. Ze kan zich niet voorstellen dat wethouder Jorriena de Jongh (GBW) zo'n ondoordacht voorstel er door wil drukken. Het zeemansonderkomen The Bridge zit nu al geruime tijd in de kelder van De Man en als men daar weg wil, zijn er opties genoeg.
"Maar beslist niet op de bovenverdieping van het gebouw dat destijds gebouwd is voor de Westvoornse verenigingen en niet voor een activiteit van het Havenbedrijf Rotterdam." Ze weet weliswaar dat er een voorkeur bestond om het oude gemeentehuis aan te kopen, maar daar viste men achter het net. Rozemulder heeft er ook begrip voor dat The Bridge graag in het centrum van Oostvoorne wil zitten, omdat er daar veel horeca en winkels zijn. En dat er op jaarbasis €250.000 in de horeca en de winkels besteed wordt door de zeelui, is haar eveneens bekend en vindt ze ook een uitermate goede zaak. Maar dat mag niet ten koste gaan van de Volksuniversiteit Westvoorne en de andere verenigingen die nu gebruik maken van de bovenzaaltjes in De Man.
De Volksuniversiteit Westvoorne, die al 72 jaar bestaat en maar liefst 850 leden telt, laat zich niet zo maar uit de zaaltjes verdrijven. Er wordt wekelijks veelvuldig gebruik van gemaakt, onder meer voor yogalessen (driemaal per week), lessen Frans, Engels en Spaans, lessen kunstgeschiedenis en korte cursussen, zoals een website bouwen.
Mevrouw Rozemulder heeft de commissievergadering beluisterd en heeft daar ook uit de mond van commissieleden gehoord dat De Man voor de inwoners gebouwd is. "En dat zijn zeelieden uit andere landen dus niet", concludeert ze. Er staan in Oostvoorne genoeg andere panden leeg die uitermate geschikt zouden zijn als onderkomen voor The Bridge. Ze wijst op de leegstaande panden in de Pastoriepassage waar eerst een Italiaans restaurant en Kruidvat zaten. Ook rond de dorpskerk staan nog panden te huur. In het vroegere pand van de DA-drogist aan de Stationsweg ziet Rozemulder eveneens mogelijkheden.
Ze heeft er alle begrip voor dat de buitenlandse zeelieden graag in het centrum zitten en niet zoals vroeger op een afgelegen plek als voormalig Hotel De Beer.
In Brielle is er ook een prima oplossing voor het probleem gevonden. Deense zeelui komen er samen in een leegstaand winkelpand aan de Vischstraat, dat mooi opgeknapt en gezellig ingericht is en waar nu tot ieders tevredenheid ook nog Danish Government Seamen's Service op de gevel staat.

Klaas Schipper

Meer berichten