Chris Velthuizen Poorter van het jaar

Vorige week donderdag was het 10 januari 2018. Precies 80 jaar geleden werd de Brielse 1 aprilvereniging opgericht. Omdat het 10 januari was, werd traditioneel de Poorter van het jaar bekend gemaakt. Het werd een meer dan verraste Chris Velthuizen.

BRIELLE - Het is een goed gebruik dat de burgemeester van Brielle de bekendmaking voor zijn rekening neemt. Na een inleiding waarbij hij teruggreep naar wat het in 1572 precies betekende om poorter in den Briel te mogen zijn, noemde hij uiteindelijk Chris' naam. Dit jaar, zo werd wel duidelijk, waren er meerdere serieuze kandidaten voor deze eretitel. Maar het was toch niet moeilijk om bij het kiezen bij Chris Velthuizen uit te komen.

Dankwoord

In zijn dankwoord zei Velthuizen dat hij blijkbaar veel vrijwilligerswerk voor de 1 aprilvereniging doet. "Maar misschien steek ik nog wel meer vrije tijd in een heleboel andere verplichtingen die ik in de loop van de tijd ben aangegaan." Hij kon daar niet omheen na de opsomming door de burgemeester. "Dat het veel verplichtingen zijn, voelt overigens helemaal niet zo," sloot Chris Velthuizen zijn dankwoordje af.

Activiteiten

De burgemeester noemde naast Chris' lidmaatschap van de 1 aprilvereniging zijn jaren als speler in het 1 aprilspel en zijn hulp bij de Geuzennaald. Daarnaast doet Velthuizen nog veel meer voor de Brielse gemeenschap. Het werd een hele waslijst, want hij is lid en penningmeester van de Stichting erfgoedgilde Brielle. Hij is betrokken bij de financiële administratie van de Sjoel. Hij is ook een actief lid van gymnastiekvereniging Brinio en hield voor hen zo'n 15 jaar lang de ledenadministratie op orde. Maar toen was de burgemeester er nog niet, want hij is ook een enthousiast biljarter, waarbij hij zijn club helpt door onder meer voor de spelschema's te zorgen. Hoe verder de burgemeester kwam in de opsomming, hoe duidelijker het werd dat het om Velthuizen ging, met tot slot een welgemeend applaus.

Martin van Gurp

Meer berichten