Bussendagen in trek bij basisscholen

Op 21, 22 en 23 november kwamen ruim 800 groep 8-leerlingen van alle basisscholen op Voorne-Putten en Rozenburg met de bus naar het Wellantcollege locatie Anna-Hoevestraat in Brielle. Deze voor de eerste keer georganiseerde 'bussendagen' bleken een groot succes te zijn. Dat is niet alleen de mening van schoolleider Rob Spliethof maar ook van een aantal leerlingen van het Wellantcollege en van de bezoekende scholen die we om hun mening vroegen.

BRIELLE - "Het is de bedoeling dat we alle leerlingen van groep 8 uit de wijde regio een inkijkje geven in wat voor school we zijn, waar we voor staan en hoe we het aanpakken. We zijn ons er terdege van bewust dat maar een deel van de bezoekers hier daadwerkelijk heen komt, maar dat andere deel krijgt dan toch een indruk van het enige groenonderwijs op Voorne-Putten en Rozenburg." Spliethof heette de bezoekers bij aankomst allemaal persoonlijk welkom en nodigde hen uit vooral goed rond te kijken en te luisteren. Ook kon er bij een aantal onderdelen actief worden meegedaan. En de tongen van de groep 8-leerlingen kwamen al snel los. Ze wilden van alles weten over de vakken die binnen het profiel Groen aangeboden worden, over de werkwijze en hoe de combinatie groen en techniek verweven is. Groenonderwijs is momenteel hot, omdat het alles te maken heeft met water, milieu en voeding. In een tijd waarin iedereen bezig is met bewuster leven en bewuster omgaan met de natuur, komen deze onderdelen hier allemaal aan bod. Het ministerie van Onderwijs koos twee jaar geleden dan ook heel bewust voor het profiel Groen. In het vakkenpakket zitten voeding, techniek (en dan met name hoe om te gaan met het machinepark), dierenverzorging, bloem & design. "En dan is er natuurlijk ook nog de groene ruimte ofwel het hoveniersgedeelte met open en gesloten teelt." Spliethof maakt duidelijk dat theoretisch, basis, kader en gemengde leerweg worden aangeboden, waarbij de top van de gemengde leerweg een extra keuzetheorievak aangeboden krijgt. Daarmee kan doorgestroomd worden naar mbo of havo.

Kort en bondig
Het programma dat de bezoekers aangeboden kregen, duurde zeven kwartier en kan het best als 'kort en bondig' getypeerd worden. Daarin waren ook drie praktische workshops opgenomen. Ook werd verteld over de manier van leren. Met ingang van het nieuwe schooljaar gaan de leerlingen van het Wellant niet meer alleen met boeken maar ook met de IPad aan de slag. "We maken geen totale overstap, maar gaan voor een combinatie van beide", aldus de schoolleider. Morgen, donderdag 29 november, organiseert het Wellantcollege de reguliere Open Dag van 16.00 tot 20.00 uur. Daarvoor hoeft men zich niet aan te melden. Meer informatie over deze kleinschalige groene school met 350 leerlingen via www.wellantvmbo.nl/annahoeve. Voor een individuele afspraak met de schoolleider: r.spliethof@wellant.nl

Klaas Schipper

Meer berichten