Levensgevaarlijk op 'het lange end': verkeersonveiligheid Rijksstraatweg

Hoewel de Rijksstraatweg tussen Brielle en Nieuwenhoorn aangewezen is als 60-kilometerzone en dit aangegeven is door een dubbele dwarsstreep op het wegdek en twee portalen aan iedere kant van de weg met het bord 60-kilometerzone, raast het verkeer er als een dolle en is oversteken bijna onmogelijk. Ook kan er op wat wordt aangeduid als 'het lange end' niet of nauwelijks gelopen of gefietst worden, zodat er sprake is van een zeer onveilige toestand.

BRIELLE - Angela Bal, die hier met haar man in 2017 een nieuwe woning liet bouwen, is het helemaal zat. "Iedere burger heeft recht op veiligheid. Die heb je hier niet. Er is sprake van een zeer onveilige toestand. Als mijn zoon van 14 naar Helinium moet fietsen, moet hij eerst een stuk gewoon over de weg fietsen voor hij bij de volgende bocht op een fietspad komt. Zelf loop ik vaak met mijn honden aan de kant van de weg en dat mag natuurlijk omdat er geen voetpad is en dan word ik veelvuldig geconfronteerd met voortrazende automobilisten die met een vinger op hun voorhoofd tikken om aan te geven dat ik gek ben. Maar het is mijn recht, het is een gewone weg zonder voetpad. Het is al een klus om die over te steken en dan uiteindelijk op het fietspad te kunnen lopen. Nu het vroeg donker is, is het nog gevaarlijker. Ik heb al bij de politie aan de bel getrokken en bij de wegbeheerder waterschap Hollandse Delta, maar tot op heden resulteert het nog in niets." Ze heeft al een slechte ervaring achter de rug, want een andere zoon heeft hersenletsel opgelopen bij een ongeval.
"En dan kun je jarenlang procederen", stelt ze bitter vast. Op uitnodiging van Angela namen we een kijkje op 'het lange end' en inderdaad scheuren acht van de tien auto's met 100 kilometer of meer over de weg en is oversteken, laat staan vanuit een parkeerstand achteruit op de weg geraken, al helemaal onmogelijk. Ook valt in dat kwartiertje observeren op hoeveel mensen met een telefoon aan het oor rijden. Inderdaad levensgevaarlijk en heel onveilig.
Uiteraard zocht Angela al contact met de politie met het verzoek om hier de situatie eens ter plekke te komen bekijken en te handhaven. Daar kreeg ze als antwoord, dat men niet hier niet mag handhaven.
"Kolder", aldus Angela, die een brief toont van waterschap Hollandse Delta met een rechterlijke uitspraak van 29 maart 2016 dat er wel degelijk gehandhaafd kan worden op het moment dat er een bord met een maximum snelheid op het wegdek aanwezig is. Vervolgens diende ze een verzoek bij het waterschap in om de deels weggesleten belijning te vernieuwen.
Dat gebeurde wel met de zijbelijning, maar niet met de middenbelijning, waardoor niet duidelijk is dat men hier niet mag inhalen. De doorgetrokken streep en de aanduiding 60 op het wegdek zijn niet meer goed zichtbaar. Weer een telefoontje met als antwoord: 'aanpak over vier jaar en nog geen planning'. Angela Bal blijft tot het bittere eind strijden, dat is duidelijk.

Klaas Schipper

Meer berichten