Voedselbos is 'n divers systeem: overvloed en bovenal pure logica

Het voedselbos in Oudenhoorn gaat dit najaar officieel van start. Waar nu nog een hectare bloemrijke akkerranden van bijna twee meter hoog schittert in de najaarszon, planten vrijwilligers tijdens de Natuurwerkdag op 3 november een windhaag van wilgen aan. Op 16 februari 2019 gaan de fruit- en notenbomen de grond in.

OUDENHOORN - De Landschapstafel Voorne-Putten heeft afgelopen woensdag namens de Provincie Zuid-Holland een subsidie toegekend om het project een goede start te geven. "Het project is een mooie kruising tussen de thema's biodiversiteit, landbouw en recreatie en voegt duidelijk een nieuwe voorziening toe. We zijn natuurlijk heel trots op zo'n compliment en steun vanuit de overheid. Het voelt als erkenning dat we op de goede weg zitten", zegt initiatiefnemer Arina Zeelenberg.

Oudenhoorn is sinds 2018 onderdeel van de gemeente Hellevoetsluis en is van oorsprong een agrarisch dorp. "Met het voedselbos behouden we de relatie met de landbouw om ons heen, maar wel met meer biodiversiteit", licht Arina toe. "Het voedselbos ligt naast een camping. Dit geeft bezoekers de gelegenheid om langere tijd bij het voedselbos te verblijven of er zelfs een hele vakantie door te brengen."

Biodiversiteit

"We planten in eerste instantie 75 verschillende soorten en rassen aan. Biodiversiteit staat voorop, dus er zullen geen twee dezelfde bomen staan. Het geld voor deze eerste bomen is opgehaald met crowdfunding en het bedrag is verdubbeld door de Provincie Zuid-Holland. Met de subsidie van de Landschapstafel worden paden, heuvels en waterinfiltratieplekken aangelegd. Met het grondwerk hiervoor wordt zo snel mogelijk begonnen, zodat we op zaterdag 16 februari gezamenlijk in één keer alle bomen kunnen aanplanten."

Een educatieve route door het voedselbos met heldere striptekeningen op panelen vertelt aan jong en oud wat een voedselbos zo bijzonder maakt en hoe het precies werkt. "Een soort levend boek. Want er zit veel mooie logica 'verstopt' in een voedselbos. Wanneer kinderen deze logica begrijpen, kunnen ze zelf kijken hoe ze in hun eigen omgeving slim kunnen samenwerken met de natuur en zo bijdragen aan een gezonde leefomgeving. We hopen dat scholen ons gaan vinden als buitenleslokaal. Scholieren kunnen hier kennis opdoen, de handen uit de mouwen steken, hun buik vullen en ook nog eens lekker ravotten. Het doel is om het educatiepad in de zomer van 2019 te openen."

Logica

Een voedselbos is pure logica, legt Arina uit. "Het is een door mensen gecreëerde meerjarige plantengemeenschap met een hoog aantal eetbare soorten. Omdat een voedselbos zowel driedimensionaal in lagen van wortels, kruiden, struiken en bomen groeit, als wel het hele jaar door produceert, is de opbrengst groter dan die van een hectare eenjarige planten."

Insecticide en kunstmest zijn niet nodig. Door de diversiteit aan soorten krijgen plagen nagenoeg geen kans om zich te ontwikkelen en verspreiden.

Zonne-energie

"Ook gebruiken we geen grote zware machines. Sterker nog, ik denk dat we over tien jaar met behulp van drones op zonne-energie oogsten. Hoe die er uitzien, weet ik niet. Wel dát ze er komen. En dat is mooi uitgekiend, want tegen die tijd gaan de jonge noten die we nu aanplanten, net produceren."

Bovendien zijn voedselbossen klimaatbestendig. Ze houden tijdens de toenemende stortbuien de vruchtbare grond vast. Het regenwater wordt opgeslagen in de bodem en kan weer gebruikt worden tijdens langdurige droogte, zoals afgelopen zomer.

Een voedselbos aanleggen doe je niet alleen, meent Arina. "Jaarlijks helpen vrijwilligers mee met het groenbeheer. Met name het knotten van wilgen en het aanleggen van takkenrails is veel werk. Een team van enthousiaste vrijwilligers begint dit voorjaar aan een permacultuur moestuin. De opbrengst wordt verwerkt in heerlijke maaltijden en verkocht via een winkeltje bij de camping. Ook de Agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten en de vrijwilligers van de Vogelbescherming Nederland hebben ons enorm geholpen. Zowel met nieuwe inzichten als middelen."

Meewerken

Wil je eens komen kijken of meewerken? Kijk op Facebook.com/voedselbosnieuwennoord. Hier staat wanneer de vrijwilligers aan de slag gaan met aanplanten. Of mail naar: arinazeelenberg@hotmail.com.

Meer berichten