SONY DSC
SONY DSC

Mooie maskers maken voor Maskerade

Patrizia Esposito zal op maandag 29 oktober in het Brielse BREStheater een workshop verzorgen waarbij alles draait om maskers. Niet zo maar huis-, tuin- en keukenmaskers, zoals je die kunt kopen in de eerste de beste feestwinkel, maar maskers die hun oorsprong vinden bij de Commedia dell'Arte in Italië.

BRIELLE - Nog niet zo lang geleden was Patrizia op zoek naar haar Brielse familiewortels. Vanuit Utrecht, waar ze woont, kwam ze een dag naar Brielle om door de binnenstad te zwerven. Ze struinde internet af en tot haar grote verrassing ontdekte ze de Brielse Maskerade.

Italië

Patrizia mag dan Brielse roots hebben, haar vader is Italiaan en veel familie van haar woont dan ook in Italië. Waar de belangstelling voor maskers bij Patrizia vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Maar belangstelling voor kunst en alles wat daar mee te maken heeft, zat er bij Patrizia van jongs af aan al helemaal in. Het is dan ook niet toevallig dat zij na de middelbare school terecht kwam op de Hogeschool voor de Kunsten. Inmiddels heeft zij zich ontwikkeld tot een kenner en ontwerpster van Commedia dell'Arte maskers. Ze geeft workshops, bezoekt scholen, is op pad in binnen- en buitenland, met Italië als terugkerend tussenstation.

Maskerade

De Commedia dell'Arte maskers staan al eeuwen symbool voor de karaktereigenschappen van de mens. "En zo is dat nu nog steeds", zegt Patrizia. Vanaf de eerste exemplaren die werden gemaakt, leverden de maskers al een bijdrage aan het begrijpen van de mens. "Hoe bijzonder is het dan dat Brielle een Maskerade heeft, waarbij maskers en vermommingen een grote rol spelen." Patrizia is daar helemaal vol van.
"En dan moet je weten dat het toneel van oorsprong kritisch was. De maatschappij werd door het toneel al vanaf het eerste moment een spiegel voorgehouden." Patrizia legt uit dat de Brielse Maskerade met haar kritische inslag daarom naadloos aansluit op de waarde en oorsprong van de kunst van het toneelspelen.
Ze komt daarom graag, en met een speciaal gevoel, naar Brielle om haar workshop te geven.

Inspireren

"Het wordt overigens geen workshop 'maskers maken'. Ik zal de deelnemers proberen te inspireren om zelf aan de slag te gaan, ze op ideeën te brengen en suggesties te doen. Ik zal voorbeelden van maskers mee nemen en daar de geschiedenis over vertellen." Wie weet zijn straks de resultaten tijdens de komende Maskerade op vijf december zichtbaar. Het zou geweldig zijn als daar deelnemers tussen zitten die laten zien wat de workshop voor hen betekend heeft," zegt de Brielse organisatie.
De workshop vindt plaats op maandag 29 oktober in het BREStheater. De inloop is vanaf half acht en het einde om tien uur 's avonds. Gratis voor alle Briellenaren en Maskeradegangers. Iedereen is welkom.

Martin van Gurp

Meer berichten