Jopie van Driel heeft heimwee: "beslist terug naar Brielle"

Wie kent Jopie van Driel-van der Voorde (86) niet? In Brielle was en blijft ze een fenomeen, al woont ze nu noodgedwongen in de Leemgaarde in Oostvoorne. Maar daar blijft ze beslist niet, ze heeft heimwee naar Brielle. Jopie vertelt het bij elke gelegenheid en tegen iedereen die het maar horen wil. Hoewel ze een geboren Oostvoornse is, kan ze maar niet wennen op haar nieuwe stek. "In Brielle ben ik iets waard, maar hier voel ik me overbodig", zegt ze, terwijl ze weer even achter de computer kruipt om wat oude beelden van Oostvoorne te tonen.

OOSTVOORNE - Ze heeft al heel wat uitnodigingen gestuurd om haar toch vooral eens te komen opzoeken in haar appartement, waarheen ze omwille van haar mans gezondheid noodgedwongen moest verhuizen. Maar toen Piet daar niet kon blijven, ging ze door een hel. "Het was zo druk, zo zwaar en zo moeilijk dat ik helemaal de kluts ben kwijtgeraakt. Ik kan nu ook niet meer goed praten." Het verdriet is Jopie, als altijd trendy op witte sneakers en in een skinny jeans, aan te zien als ze me binnenlaat en omhelst. Ze gaat bij het raam zitten, dat vol staat met prachtige bloeiende orchideeën.
"Ik doe hier aan alles mee, aan schilderen, koersbal, jeu de boules, Bewegen voor Ouderen en ik kan hier heerlijk eten in het restaurant. Eigenlijk heb ik alles wat mijn hartje begeert, maar ik wil toch terug naar Den Briel." Jopie zal het deze middag met verdrietige ogen nog een aantal malen herhalen, ook als ik tracht het gesprek een andere wending te geven.
Zelfs als ze zich op mijn verzoek achter de computer zet om eens wat dieper in te gaan op een van haar vijf Facebook-sites 'Je bent een Oostvoornaar als ...', zitten we in een mum van tijd oude foto's te kijken op haar sites 'Je bent een Briellenaar als ...' en 'Brielle mijn stad'. En dan komen de verhalen los. Over het Wellerondom 2 waar ze in 1954 ging wonen met Piet van Driel, met wie ze een jaar eerder moest trouwen en haar oudste zoon Dick. Daar werden ook Cock, Lilian en Marcel geboren. Ze had er een gouden tijd. Schipperskind Piet, 'een echte gereformeerde die ik zelf jolig heb gemaakt', voer eerst met zijn vader en zijn broer en had later eigen schepen om zand en grind te vervoeren. "De Secunda en de Liberty, maar die laatste kon niet in de haven van Den Briel komen omdat hij te groot was", voegt ze er even aan toe. Haar geheugen is gelukkig nog goed. Nummer 5, dochter Giovanna, werd aan de Van Alkemadelaan in de wijk Rugge geboren, waar ze naar haar idee ook zo'n jaar of vijf gewoond heeft. Zoon Norman zag het levenslicht in 1970 in Vierpolders. Nog later verhuisden de Van Driels naar de Mgr. Smitstraat. "Ja, dat waren heel wat adresjes. Ik heb trouwens ook veel baantjes gehad. "Eerst werkte ik bij mijn vader in zijn elektriciteitswinkel aan de Stationsweg. Toen vroeg Marie Grinwis of ik een baantje wilde." En dan volgt een enorme opsomming: telefoniste op de postkantoren in Oostvoorne en Brielle, in de bediening bij Buitenlust, op een cruiseschip en in het Carlton Hotel in Spijkenisse, op het postkantoortje op het Kruininger Gors, waar ze 's zomers het giroverkeer behandelde. Ook gaf ze jarenlang computerlessen in De Infirmerie, was ze vrijwilliger op het Streekarchief en was ze maatje voor een mevrouw aan de Commandeurstraat. En dan heeft ze ook nog zes kinderen grootgebracht. Wat een gevarieerd leven!

Foto's en filmpjes

De laatste jaren maakte ze vooral foto's en filmpjes van alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen die zich in Brielle afspeelden en die ze vervolgens op Facebook zette. Iets wat enorm werd gewaardeerd en waar ze zelf ook veel plezier aan beleefde. Jopie was bij alles in Brielle betrokken en was dat graag blijven doen, vertelt deze lieve en warme vrouw met tranen in de ogen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Piet, ook 86, die ze ooit bij een gemeenschappelijke tante Dien leerde kennen, raakte verward. Zelf kreeg ze steeds meer last van haar knieën. Ze konden niet blijven wonen in de drive-inwoning in Rugge. Er kwam een aanbod voor seniorenwoningen in Brielle, maar vanwege de zorg van Piet moest gekozen worden voor de Leemgaarde. Daar zou even later blijken dat hij toch niet die zorg kon krijgen, die hij nodig had. Dus moest hij naar Rotterdam en Jopie bleef in Oostvoorne, waar ze in 1932 als oudste van vijf kinderen aan de Voorweg werd geboren. "Maar niet voor lang meer. Zodra Piet een plekje hier in een tehuis in de buurt heeft gevonden, ga ik terug naar Den Briel. Daar hoor ik."

Klaas Schipper

Meer berichten