'Ons Midden' wil 't kloppend hart zijn

Buurtkamer 'Ons Midden' aan de Bremstraat 3 in de Bloemen- en Plantenbuurt in Nieuw-Helvoet, een initiatief voortgekomen uit de samenwerking tussen Push, DOCK en SBO, moet het kloppend hart van de buurt worden. Daarbij wordt ook gemikt op allochtone buurtbewoners. Het aantal activiteiten wordt bovendien komende maanden nog uitgebreid.

HELLEVOETSLUIS - Vrijwilliger Koos van Strien zegt het maar gelijk bij binnenkomst: "Er bestaat bij veel buurtbewoners helaas nog steeds een vorm van drempelvrees. Het zou hier gelet op het aantal activiteiten, veel drukker moeten zijn." Cliëntenondersteuner-coach Gaby Ritmeester beaamt het. Ook voor haar moet de Buurtkamer Ons Midden, gevestigd in het gebouw van de oude peuterspeelzaal, nog veel meer bezoekers trekken.
Er is werkelijk van alles te doen op deze buurtontmoetingsplek. Gaby en Koos vinden het belangrijk dat er juist in deze Week van de Eenzaamheid - ze spreken zelf liever van Week van de Ontmoeting - de nodige aandacht wordt besteed aan Buurtkamer Ons Midden. Er is al flink geflyerd, er komt een FaceBook-pagina en er wordt momenteel een website gebouwd. Ons Midden draait op een vaste kern van twaalf vrijwilligers. "Met elk een eigen kwaliteit", haast Gaby zich er aan toe te voegen. Zo is Koos van Strien, die deze morgen aanwezig is, de man van het klaverjassen, het werken in de naast het gebouw gelegen Vlindertuin en vooral vliegende kiep. "In de Vlindertuin worden ook kruiden geteeld, bij de pas gehouden Burendag is er zelfs thee van gezet. Bij het klaverjassen op de dinsdagavond zijn we al met zestien mensen en soms komen er ook nog vier of vijf dames bij om te rummikubben."
Koos' enthousiasme is enorm. Hij vindt het heerlijk om in Ons Midden actief te zijn. Op maandag- en vrijdagmorgen kan er koffie worden gedronken, maandagmiddag wordt het spreekuur Raad en Daad gehouden en kan men er handwerken. Op woensdagmiddag is er voor kinderen van groep 2 tot en met groep 8 een kinderclub. Elke week kan er iets anders worden gemaakt en dat mag na afloop natuurlijk mee naar huis.
Elke eerste woensdag van de maand is er vanaf 18.00 uur een Buurtdiner.
"Samen eten is gezelliger dan in je eentje. Voor vijf euro kan er genoten worden van een driegangendiner." Koos beveelt het warm aan. Op de eerste vrijdag van de maand is er een inloopuurtje met wijkverpleegkundige Riet Knot voor vragen, advies en bloeddrukmeting. Elke laatste zaterdag van de maand is er van 19.00 tot 21.00 uur een kinderdisco onder de naam Dance for Kids. Daarvoor wordt dan de gymzaal in hetzelfde gebouw gehuurd.
Bij binnenkomst in Buurtkamer Ons Midden valt direct de weggeefhoek op. Daar kan men goede bruikbare spullen (geen kleding) neerzetten die gratis meegenomen kunnen worden. Wie meer informatie wil, kan men Gaby Ritmeester bellen: 06-22027162 of mailen: buurtkameronsmidden@gmail.com.

Klaas Schipper

Meer berichten