De Buffel zaterdagavond in 't zonnetje

Blijvende plek aan de Koningskade

Het ramtorenschip de Buffel bestaat 150 jaar en dat wilden ze Hellevoetsluis niet zomaar voorbij laten gaan. Aanstaande zaterdag wordt het jubileumjaar afgesloten met een grootse lichtjesparade. Bij die gelegenheid worden ook de prijswinnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt en is er een markt in de vorm van een kofferbakverkoop.

HELLEVOETSLUIS - Ed Wijnands is een van de vier bestuursleden van de 'Stichting Ramtorenschip Buffel'. Hij is trots op een belangrijk stuk Hellevoetse geschiedenis nu het aan de Koningskade voor anker ligt. "Er moest veel gebeuren om het mogelijk te maken dat het museumschip nu een blijvende plek heeft gevonden. Maar laat vooral duidelijk zijn dat de 54 vrijwilligers zoals wij die nu hebben, ons belangrijkste kapitaal is."

Samenwerking

Hellevoetsluis heeft door de jaren en eeuwen heen veel meegemaakt. Dat maakt een bezoek aan het gemeentelijk museum tot een bijzonder uitje. Het droogdok Jan Blanken is, net als de Buffel, ook zo'n belangrijk monument in de geschiedenis van Hellevoetsluis. "We zijn nu druk bezig tot een intensieve samenwerking te komen, met de bedoeling op termijn in elkaar op te gaan. Dat zou geweldig zijn voor Hellevoetsluis, voor de Buffel, het droogdok en het museum", zegt een enthousiaste Wijnands. Maar zover is het nog niet.

Onderhoud

Er is altijd veel onderhoud te doen aan de Buffel. Als je 150 bent, moet er nogal eens wat worden vervangen. Elke maandag wordt daarom door een vaste groep gewerkt, waarbij de meest uiteenlopende klussen gedaan worden. "Het meeste van wat gebeuren moet, doen we in eigen beheer. Die werkploeg is een mooi voorbeeld van wat vrijwilligers voor de Buffel betekenen," zegt Wijnands. Niet alleen blijft de Buffel daardoor in topconditie, maar er wordt ook veel geld uitgespaard dat anders moest worden uitbesteed. Zaterdag ziet de Buffel er tip top uit om met een lichtjesfeest het 150e jaar in stijl af te sluiten.

(Martin van Gurp)