Hellevoets stel in barrel voor goed doel

Amsterdam-Dakar Challenge 2018

Begin 2018 kregen Marco en Eva Groen uit Brielle een mail van de organisatie van de Amsterdam Dakar Challenge om deel te nemen aan de jubileumeditie die op 20 oktober van start gaat. Marco had in 2012 al eens deelgenomen aan deze challenge en heeft dat als een geweldig avontuur ervaren. Eva houdt ook van avontuur, dus de beslissing was snel genomen om mee te doen.

BRIELLE - De Amsterdam Dakar Challenge is een 'challenge for charity', een avontuurlijke autorit voor het goede doel. Met een 'barrel' ter waarde van maximaal 500 euro wordt de route van zo'n 7000 kilometer van Amsterdam naar Dakar (Senegal) in ongeveer drie weken afgelegd. De officiële finish is in Dakar, maar omdat het goede doel in Gambia is, wordt er doorgereden naar de hoofdstad Banjul, waar de barrels worden geveild.
Marco en Eva vonden al snel hun barrel: een Ssangyong Musso uit 1998, een vierwiel aangedreven SUV, waarmee ze de -deels onverharde- route hopen te volbrengen. De route loopt van Nederland via België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië en Senegal naar Gambia. Onderweg is het stel op zichzelf en de mede-challengers aangewezen om de finish te halen. Marco is procesoperator in de offshore industrie en heeft het nodige technisch inzicht en Eva neemt als verpleegkundige de verzorging op zich.

Het thema van de challenge is zonne-energie, wat hen erg aanspreekt aangezien ze zelf dertig zonnepanelen hebben. Het geld dat door de deelnemers wordt opgehaald, wordt gedoneerd aan de Solar Foundation. Zij helpen gezinnen in Gambia door het aanschaffen van solarkits. Hiermee wordt ook indirect scholing voor de kinderen in deze gezinnen bevorderd. Veel dorpen in Gambia liggen buiten het netwerk voor stroom, waardoor kinderen -zodra het donker is- niet kunnen lezen en leren. Sommige gezinnen kopen kaarsen, maar deze zijn erg duur. Ze branden veel sneller dan de kaarsen die wij in Nederland hebben en zijn gevaarlijk. Met een solarkit hopen Marco en Eva deze gezinnen een betere toekomst te kunnen bieden.