'Brielle is echt fantastisch stadje'

Martin van Gurp

Liesbeth Klee-Kok werd in 1955 geboren in Rotterdam-Zuid in de wijk Bloemhof. Ze woont al heel lang in Brielle. Velen zullen haar kennen door haar niet aflatende inzet voor de binnenstad in het algemeen en de middenstand in het bijzonder.

Voelt je je meer Rotterdamse of Brielse?

Ik ben met mijn ouders, twee broers en een zus begin 1968 verhuisd vanuit Rotterdam naar Brielle. Ik woon dus al zo'n vijftig jaar in Brielle. Toch blijft Rotterdam altijd wel trekken en ben ik trots een Rotterdamse te zijn. En Brielle is gewoonweg een fantastisch stadje.

Waarom werd er verhuisd vanuit Rotterdam?

Mijn ouders hadden een huisje in het Kruiningergors in Oostvoorne. Mijn moeder ging graag boodschappen doen in Brielle. Op een dag deed ze haar stoute schoenen aan en is ze gaan informeren of boekhandel Van Maerlant in de Voorstraat te koop was. En dat was zo! Met de nodige tegenzin van mijn vader hebben mijn ouders eind 1967 de winkel gekocht en begin 1968 zijn we verhuisd naar Brielle.

We kennen je vooral van de winkeliersvereniging.

Dat klopt helemaal. Mijn broer Peter nam de winkel van mijn ouders over. Er kwam veel op hem af. De contacten met de andere winkeliers schoten er bij in. En toen kwam ik in beeld. Ik ging namens mijn broer naar een winkeliersoverleg. Vanaf dat moment ben ik er nooit meer weggeweest.

Het werd veel meer dan alleen vergaderingen bijwonen.

Ik kan niet zeggen dat dat niet zo is. Ik ging klusjes doen voor de winkeliersvereniging. Ik hielp gelijk al bij het organiseren van verschillende activiteiten. Ik kreeg een vast plekkie binnen de vereniging met mijn eigen verantwoordelijkheden, terwijl ik zelf geen winkel heb en de boekwinkel van mijn broer nu alweer bijna twee jaar gesloten is.

Waar ben je trots op in Brielle?

Brielle is met haar geschiedenis een geweldig stadje. Als wij visite krijgen van bezoekers die Brielle nog niet kennen, dan laat ik ze door de poort bij de Langesingel naar binnen rijden. Dan krijgen ze gelijk een prachtig beeld van Brielle.

Wat zou er anders moeten in Brielle?

Wat meer verswinkeltjes in Brielle zou een goede zaak zijn. We hebben een schitterende kaaswinkel en daar ben ik blij mee. Maar bijvoorbeeld een groenteboer of een poelier ontbreken in de binnenstad. In deze tijd van internet valt het niet mee, maar nog meer diversiteit aan winkels in de binnenstad, is en blijft een serieuze wens van mij.

www.brielschecourant.nl, www.hellevoetsepost.nl