Ingrid Machielse op de voorgrond zoals ze vorige week het Kanaal over zwom
Ingrid Machielse op de voorgrond zoals ze vorige week het Kanaal over zwom (Foto: LauraGraphics)

Ingrid Machielse maakte droom waar

Martin van Gurp

Niet zo maar een potje tennis, de avondvierdaagse of een middagje sjoelen houden Ingrid Machielse uit Hellevoetsluis bezig. Zij legt de lat hoger, altijd op zoek naar uitdagingen. Dat bracht haar in Engeland; niet met de boot, maar zwemmend van Dover naar Calais in Frankrijk.

HELLEVOETSLUIS - "Ik deed dat niet alleen," begint Machielse. Vorig jaar kwam ze tijdens een zwemwedstrijd over het Haringvliet Harm Veenemans tegen. Net als zij is ook Veenemans helemaal gek van het lange afstand zwemmen. Machielse stelde Veenemans voor samen een poging te gaan wagen het Kanaal over te zwemmen. Een jaar van voorbereiding volgde. En op de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 augustus, om half twee, was het dan eindelijk zo ver. De volgende middag , dertien uur en acht minuten later, waren ze in Frankrijk. "En alles liep eigenlijk op rolletjes. De oversteek duurde alles bij elkaar bijna twee uur korter dan dat ik gedacht had."

Droom

Machielse is altijd al iemand geweest die gaat voor het bijzondere. Uitdagingen aan gaan, grenzen zoeken en die zien te verleggen, hoort bij haar leven zoals dat ook geldt voor eten en slapen. "Het kanaal overzwemmen is al jarenlang een droom van mij. Toen ik in 2016 Marcel van der Togt tegen kwam, oud Nederlands bondscoach openwater zwemmen, ben ik extra gaan trainen en kreeg professionele begeleiding. De oversteek van vorige week was de bekroning."

IJszwemmen

Dat een paar jaar geleden Machielse derde werd bij de Open Nederlandse kampioenschappen ijszwemmen, vertelt ze 'even tussendoor'. Die wedstrijd vond plaats in water dat niet warmer was dan 4 graden. Machielse verblikt of verbloost niet. Voor haar is ijszemmen de gewoonste zaak van de wereld.

Voorbereiding

Zo'n overtocht vraagt veel voorbereiding, erg veel energie en doet een aanslag op je bankrekening. "Ik heb geen sponsors. Ik ben er ook niet naar op zoek geweest. Ik heb mijn handen vol ervoor te zorgen dat ik optimaal aan de start kom." Het zwemmen leverde wel geld op, toen ik zwom voor het Hellevoetse Parkinsoncafé. Dat bracht meer dan drie duizend euro in het laatje. Inmiddels behoort Machielse tot het Nederlands Ultra-duursport Team Enduro Ze heeft nog geen idee wat haar nieuwe uitdaging wordt. Wie weet komt ze samen met Team Enduro wel weer bij een nieuw grensverleggend project uit.

Meer berichten