Het T Fortje zal in al zijn glorie te bewonderen zijn.
Het T Fortje zal in al zijn glorie te bewonderen zijn. (Foto: archief Vestingdagen)

Hellevoetsluis 3 dagen op zijn kop

Martin van Gurp

Het derde week-end van augustus komt er weer aan en dat betekent, dat de Hellevoetse vestingdagen op het punt van beginnen staan met vanaf vandaag (woensdag) de start van de kermis. Er is, ook deze keer, weer erg veel te doen; zowel voor jong als oud.

HELLEVOETSLUIS - Aanstaande vrijdag de zeventiende barst het allemaal los. Tot zondagavond laat zal het bruisen in Hellevoetsluis met ingredienten zoals de braderie, kermis, vlootschouw, vuurwerk en niet in de laatste plaats de stoommachines, stoomauto's en stoomtracktoren en stoomtreinen. Ooit waren er de stoomdagen. Alles wat met stoom te maken heeft, neemt misschien wel daarom nu nog steeds een prominente plaats in bij de Vestingdagen. De talloze vrijwilligers maken deze bijzondere dagen weer mogelijk. "En bedenk daarbij dat we, net als vorig jaar, weer zo'n 120.000 bezoekers verwachten." De Vestingdagen is daarmee één van de grootste evenementen op Voorne Putten.

Fordje

Bijzonder is de terugkeer van 'Het Fordje van Vermaat'. De oudere generatie zal zich die autobus misschien nog wel herinneren samen met de bekende Mercedus 'neusbus'. Die zal ook te bewonderen zijn. De T Ford autobus, waarmee Koningin Juliana in 1971 werd vervoerd ter gelegenheid van de opening van de Haringvlietdam, maar ook de donkerrode Europa Express touringcar worden ter beschikking gesteld door de Stichting Veteraan Autobussen (S.V.A.) "En daar zijn we als organisatie natuurlijk heel erg blij mee."

Het Fordje heeft een bijzondere geschiedenis die zich afspeelde op Voorne Putten, Het mobiel is grotendeels authentiek in die zin dat Vermaat's Autobedrijf in 1923 het chassis had geleverd aan een tuinder uit Rockanje om het op te laten bouwen tot vrachtwagen. Toen het Fordje in de jaren vijftig van de vorige eeuw te oud was geworden om regelmatig groente naar de veiling te vervoeren heeft Dirk Vermaat het afgeschreven vrachtwagentje terug gekocht. Timmerman de Pijper, die zijn werkplaats tegenover Vermaat aan de Rijkstraatweg had, heeft toen aan de hand van oude foto's een getrouwe kopie nagebouwd van de carrosserie zoals Vermaat's Autobedrijf er van 1923 tot 1925 een drietal exploiteerde.

De authentieke twaalf persoons T Ford bussen die waren voorzien van een carrosserie van de Fa Dolk uit Rotterdam onderhielden een regelmatige dienst van Hellevoetsluis naar Rockanje via Brielle en Oostvoorne.

De uit 1952 daterende Mercedes 'neusbus' met een carrosserie van Den Oudsten heeft een imposante staat van dienst. Begonnen als luxe touringcar voor Europa Express kreeg later een tweede leven dichter bij huis als woon-werk bus voor fabriekspersoneel in de Botlek en Europoort. Na een lange rustperiode werd deze touringcar rond 1988 door Vermaat gerestaureerd en weer opnieuw in dienst gesteld.

Vestingplein

Het plein voor het gemeentehuis wordt voor drie dagen omgetoverd tot 'het Vestingplein'. Het wordt er gezellig en bijzonder. Je kan er eten, bijvoorbeeld bij de fietskar, maar ook luisteren naar muziek van onder andere een d.j. die alleen vinyl draait. En dat allemaal terwijl je ergens op het grote terras zit te genieten met zicht op het springkussen voor de kids.

Meer berichten