Ambtelijke fusie zorgt voor hoofdpijn

Martin van Gurp

Onderling vertrouwen op de tocht

In september zullen de gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne besluiten de ambtelijke fusie uit te stellen.

BRIELLE - Al in maart van dit jaar zei Rien Kap, fractievoorzitter van Inwonersbelang Hellevoetsluis (IBH), dat het maar de vraag was of de geplande fusiedatum van 1 januari 2019 wel haalbaar zou zijn. Hij voorzag de nodige problemen op ICT-gebied. Rien Kap gaat gelijk krijgen, want bijna alle seinen rond de ambtelijke fusie staan op rood.

Twijfels

In de drie gemeentehuizen heersen al langer twijfels over het tot stand komen van de fusie. Desgevraagd zei een woordvoerder namens het projectbestuur: "de besturen van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne geloven in de fusie. Zodoende is onlangs unaniem besloten een kwartiermaker aan te stellen. Daarmee komt het projectbestuur ook tegemoet aan het geluid van de OR'en en het personeel. Van 'onherstelbare schade' is volgens het bestuur dan ook geen sprake. Zij trekken nog steeds gemeenschappelijk op in dit ambtelijk fusieproces." Een klein rondje langs verschillende gemeenteraadsleden leert dat Westvoorne blijft hopen dat de ambtelijke fusie geen vertraging oploopt. Raadsleden in Brielle hebben de handdoek al in de ring gegooid. "Nu je het mij op de man af vraagt, moet ik zeggen dat 1 januari niet meer haalbaar is."

Belangrijke oorzaak van de vertraging zou de onderlinge verdeeldheid van de drie gemeentes zijn.
Een smal deel van de Hellevoetse politiek wil dat Brielle en Westvoorne zich al op 1 januari 2019 duidelijk uitspreken over de volgende stap die moet worden gezet; één grote nieuwe gemeente waar Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne in opgaan. Hellevoetsluis loopt daarmee wat Brielle en Westvoorne betreft erg hard van stapel. Rien Kap gooide onlangs olie op het vuur met zijn opmerking dat ambtenaren uit Hellevoetsluis meer geleerd hebben, maar dat niemand hoeft te vrezen voor zijn baan.

Meer berichten