Zaterdag kom je in Brielle op verhaal

Martin van Gurp

Wim Daniëls sluit Vertelfestival af

Aanstaande zaterdag vindt in de binnenstad van Brielle voor de elfde keer het Vertelfestival plaats. Dit jaar heeft de organisatie, naast de zeven vertellers uit de regio, een wel heel bijzondere gast kunnen strikken. Els Laroy is één van de zeven regiovertellers.

BRIELLE - "Vanaf het allereerste begin doe ik mee aan het festival. Eerst en vooral omdat ik er erg veel plezier in heb," begint Laroy. Al snel blijkt dat de Nederlandse taal bij haar een apart plekje inneemt; hetzelfde geldt voor geschiedenis. Deze twee interesses komen wat Laroy betreft samen in het jaarlijkse Vertelfestival. "En hartstikke leuk dat ik in een programma sta waar niet minder dan de naam van Wim Daniëls ook op prijkt."

Verleden

"Als ik iets lees of hoor over wat zich in een (ver) verleden afspeelde, wil ik, als eenmaal mijn interesse is gewekt, het naadje van de kous weten. Ik duik dan in de boeken, breng een bezoek aan het archief en ga op internet op jacht naar het hoe en waarom." Als Laroy eenmaal een onderwerp bij de kop heeft, dan is er geen houden meer aan. "En als ik ze kan vinden, dan spreek ik ook nog met nakomelingen." Met het verzamelde materiaal schrijft Laroy een eigen verhaal met een kop en een staart en een clou. "Het is de kunst in zo'n verhaal alles te stoppen, zodat de lezer tot de laatste bladzijde nieuwsgierig blijft."

Loopafstand

Er zijn zaterdag in de Brielse binnenstad zes locaties. Die locaties liggen op loopafstand van elkaar. De bezoekers van het festival kunnen daardoor, als ze het een beetje slim aanpakken, alle verhalen beluisteren. Daarvoor is een slim optredenschema gemaakt met uitgekiende begintijden. Om kwart voor twaalf wordt er op de Markt afgetrapt. Om kwart over twaalf zijn de eerste vertellingen in respectievelijk de Catharijnekerk, dansschool de Werker en in het tweede deel van de tuin van de rooms-katholieke kerk. Andere locaties zijn het speelplein van de lagere school 'het Geuzenschip' en het eerste deel van de tuin van de R.K.-kerk.

Meer berichten