Vrienden Plantage bouwen tuinhuisje voor mensen met dementie

Soms zijn er nog van die mooie, bijzondere momenten die gekoesterd moeten worden. Een aantal mannen zorgde voor zo'n moment, toen ze zich onlangs bij verpleegtehuis 'de Plantage' van hun beste kant lieten zien.

BRIELLE - Wim Kabouw en Joop van Doren van de stichting 'Vrienden van de Plantage' liepen voorop in hun werkkloffie. "We gaan vandaag aan de slag om hier een mooi tuinhuisje neer te zetten," zegt Kabouw. En met 'hier' bedoelt hij één van de afdelingen van het verpleegtehuis waar dementerende ouderen wonen.

Bouwpakket

De afdeling beschikt over een mooie tuin, waar de bewoners bij goed weer terecht kunnen. "Maar er ontbrak een plek waar je al of niet in de schaduw kan zitten en zelfs een regenbuitje kan trotseren," zegt Jan van Doren. Daarom heeft de stichting geld beschikbaar gesteld voor een tuinhuisje. Maar met de schenking van het geld was het nog niet voorbij. "Het tuinhuisje was een imposant bouwpakket met bouwtekening. Er moest het nodige gebeuren om van al die planken, schroeven en moeren, iets moois te maken."

Als een beroep wordt gedaan op mannen als Johan Stam, Leen van Dijk, Jaap Rijsdijk, Albert Sas, Kees de Bruyn, Kees Bije en Koos Steentjes dan is dat nooit tevergeefs. Zij waren er allemaal bij toen de handen uit de mouwen moesten worden gestoken. Het resultaat is dat de gesloten afdeling van de Plantage een tuinhuisje rijker is. "Misschien heel gewoon, maar toch ook heel bijzonder," zegt een tevreden van Doren.

Extraatjes

De Vrienden van de Plantage geven elk jaar het verpleegtehuis op basis van een wensenlijst van de bewoners meerdere cadeaus. En elke afdeling krijgt daarnaast elk jaar een geldbedrag dat vrij kan worden besteed. Het is in het verpleegtehuis geen vetpot. "Al het noodzakelijke om een goede verzorging te bieden, is er. Maar voor extraatjes, of eigenlijk zoiets gewoons als een tuinhuisje, kan niet gezorgd worden. Daar ontbreekt domweg het geld voor. En dan zijn wij er," zegt Kabouw. Nog niet zo lang geleden hebben de vrienden een andere wens in vervulling kunnen laten gaan. "Een afdeling vroeg een grote smart tv. Dan is het geweldig dat wij daar voor kunnen zorgen."

Koesteren

De dag van de bouw van het tuinhuisje werd gekoesterd. Vanaf de dag erna koesteren de bewoners van de gesloten afdeling hun eigen momenten in de tuin. Als ze dat wensen. Met het soms tropisch warme weer van de laatste weken is het ook voor hen aangenaam om in de tuin te zitten; uit de zon met de deuren van het tuinhuisje wagenwijd open. "Alles bij elkaar zijn we verschillende dagen bezig geweest met het sjouwen, meten, zagen en timmeren," zegt Stam. Dat bleek nog een hele klus. Maar daar draaiden de mannen hun handen niet voor om. "En alles wat we deden, deden we met veel plezier," sluit Stam zeer tevreden af.

Meer berichten