Open dag molen van Rockanje

Mirjam van der Boom

Zaterdag staat de deur open: hét aanzicht van het dorp bestaat 300 jaar

Ze wilden hét aanzicht van hun dorp behouden en kochten in 2007, na een jaar onderhandelen met de vorige eigenaar, de 300 jaar oude molen van Rockanje. Een flinke onderhoudsbeurt volgde om de molen weer in goede staat te brengen. Adri en Huib Vermaat zijn er tot op de dag van vandaag blij mee en zetten aanstaande zaterdag vanwege het 300-jarig jubileum de deur van hun molen van 11.00 tot 15.00 uur open voor publiek.

ROCKANJE – Adri is een echte Rockanjeese met hart voor haar dorp en Huib heeft sinds 53 jaar een voorliefde voor het dorp. Beiden zijn zo betrokken bij Rockanje dat ze zich wilden inzetten voor het behoud van de molen. "In 2008 hebben we 'm volledig gerestaureerd. Zo is er een compleet nieuwe kap op geplaatst", zegt Adri.

Pannekoeken

De molen is voornamelijk in gebruik voor het malen van veevoer en incidenteel, vanwege de kosten, voor consumenten. "Alleen als daar vraag naar is, zoals pannekoekenmeel. Mensen die zelf een stukje grond onderhouden en bijvoorbeeld hun maïs willen laten malen, komen dat bij ons doen. Het zijn hobbyisten die één of twee zakken bij ons neerzetten en wij voldoen dan aan de vraag", vertelt molenaar Ad Boutkam. "We nemen ook zelf meel af, vooral als onze kleinkinderen pannekoeken bij ons komen eten."

Hart en ziel

Ook de vier kleinkinderen van Adri en Huib smullen daar graag van. Samen met Klaas Kleijwegt, die helaas afgelopen vrijdag is overleden en die zich met hart en ziel inzette voor de molen, bedient Ad al tien jaar lang elke vrijdag van 9.30 tot 14.00 uur de molen, die dan is opengesteld voor bezoekers.

Conditie

Volgens Ad wordt over het bedienen van de molen vaak te licht gedacht. De wieken lange tijd stil laten staan, is sowieso niet goed, menen de drie ervaringsdeskundigen. "Onze molen had in 1992 voor het laatst gedraaid en tot 2008, toen wij hem kochten, stil gestaan", zegt Adri. "Zestien jaar niet draaien, is slecht voor het gestel. Nu hebben we de molen weer in goede conditie."

Tegenwind

"Wel moeten we altijd minstens met zijn tweeën zijn om de kap te draaien en op de wind te zetten", licht Ad toe. "Het geheel weegt toch een aantal tonnen. Met zijn allen gaat het wel. En het is nog goed voor de conditie ook." En dan is het wachten op de wind. "Als je fietst, heb je vaak tegenwind. Bij een molen werkt dat niet zo."

Boeiend

De liefde voor het molenaarschap is voor de beide molenaars ontstaan vanuit een hobby en is tevens voortgevloeid uit de vriendschap met Adri en Huib. "Ik moet altijd kijken als ik ergens ben. Dan stop ik even. Ik ken ook bijna alle molens in Nederland. Het afgelopen weekend heb ik weer drie verschillende gezien", glimlacht Ad. "Het is vooral ook dat ik lekker bezig ben, de cultuur en me verdiepen in de bouwkundige geschiedenis, wat ik boeiend vind om te doen."

Enthousiast

Zo is er op de begane grond van de molen aan de gelijknamige dijk in Rockanje een woongedeelte geweest en is de molen door de jaren heen aangepast. De oudste foto dateert van 1904. Tegenwoordig worden bij de molen vaak bruidsreportages gemaakt -zo'n twee tot drie per jaar- en vinden zakenrelaties er hun weg naar toe. "We ontvangen Chinezen, Russen en Amerikanen die 'even' komen kijken", vertelt Adri. "Vaak vliegen Chinezen de hele molen door, zó enthousiast zijn ze. Het is ook echt iets typisch Hollands. De molens die in Australië en Afrika staan, zijn veelal van Nederlanders."

Ad bezocht vanuit zijn passie vijftig molens, waarvan op Voorne tien. "Je hebt drie soorten molens: een grondzeiler zoals deze, een stellingmolen en een standaardmolen. Bij een grondzeiler gaan de wieken vlak langs de grond en vindt ook de bediening vanaf de grond plaats. Zuidland en Hellevoetsluis hebben een stellingmolen. Die zijn vaak een stuk verhoogd en de bediening gaat vanaf de stelling. Een standaardmolen is een vierkante kast op een hele dikke paal, zoals in Brielle."

'Keukengerei'

Die kennis wil hij graag met bezoekers delen. Samen met Adri en Huib is hij aanstaande zaterdag aanwezig om belangstellenden te ontvangen. "Er is een patatkraam, er zijn drankjes verkrijgbaar en een springkussen en ouderwetse spelletjes voor de kinderen. Ook exposeren Jan Rusken en Bram van de Waal onder de noemer 'Keukengerei' materiaal uit grootmoederstijd. Dat zal geen 300 jaar oud zijn", lacht Adri. "Het zijn attributen afkomstig van verzamelaars. Bram speelt ook liedjes op zijn accordeon."

Rouwstand

Voor meer informatie: Facebook/de molen van Rockanje. De molen is behalve op vrijdag ook te bezichtigen als het bordje 'open' er hangt, als de wieken draaien en op verzoek. Dat kan door een telefoontje te plegen naar: 0181-401322. De wieken staan in verband met het overlijden van Klaas voorlopig in de rouwstand.

Geschiedenis

Uit de tweede helft van de 12e eeuw dateren de eerste windmolens in de kustgebieden langs de zuidelijke Noordzee en Het Kanaal. In Nederland verschijnen de eerste windmolens in de loop van de 13e eeuw. Dat zijn de 'standerdmolens', waar graan tot meel gemalen wordt. Vermoedelijk pas in de 15e eeuw komen er molens voor de bemaling van polders. Vanaf de 17e eeuw begint de Nederlandse windmolen aan een geweldige opmars, met als hoogtepunt de tweede helft van de 19e eeuw met 9000 molens.

Meer berichten
Nieuwste reacties