Gas op de plank voor Alzheimer

Mirjam van der Boom

Inzet is een oude, gepimpte auto van nog geen 500 euro: de Klunsbus

Hij heeft altijd al iets voor het Alzheimer Fonds willen doen. Zelf verloor Michel van Geest (35) als 16-jarige jongen zijn opa aan de gevolgen van Alzheimer. "Dat heeft altijd pijn gedaan. Zeker omdat ik hem relatief kort heb gekend." Samen met zijn beste vriend Bas Kamerman (36) besloot hij met de Carbagerun zoveel mogelijk geld op te halen voor dit goede doel. Inzet: een oude, gepimpte auto van nog geen 500 euro.

HELLEVOETSLUIS – "Het ging meteen al mis toen we de auto, een Citroën Evasion MPV uit 1999, in oktober vorig jaar gingen ophalen in Dordrecht", lacht Michel. "Bij Ridderkerk kwamen we zonder benzine te staan, terwijl op de meter stond dat de tank half vol zat." En dat terwijl de auto, hoe oud en goedkoop die ook is, volgens de regels van de Carbagerun aan alle wettelijke regels moet voldoen.

Pechservice

"Er is geen pechservice of sleepwagen tijdens de Carbagerun. Het is namelijk dé ultieme roadtrip door Europa in een oud barrel met de maximale dagwaarde van 500 euro", vervolgt Michel. "Je moet het hebben van je mede-runners, want in de afgelopen jaren is gebleken dat het één grote familie is waarvan je tijdens die dagen -en daarbuiten- deel uit maakt."

Jubileum

Dit jaar vindt de tiende editie plaats, een speciale editie met duizend teams en meer dan drieduizend deelnemers. Andere jaren konden zo'n driehonderd teams meedoen. Het gaat tijdens de run niet om snelheid en/of tijd, maar om creativiteit, gekkigheid, avontuur en vooral veel lol. "Elke dag komen er opdrachten waarmee je punten kunt verdienen en hiermee alsnog een prijs in de wacht kan slepen. Ook is er een originaliteitsprijs."

Bed

Hiermee gingen de beide vrienden aan de slag. Ze bouwden hun achtpersoons bus om met een bed van 1.40 meter breed met een fatsoenlijke matras erin. "We hebben er met onze 1.93 meter lengte al gezellig lepeltje-lepeltje een proefavond in gelegen. Dat ging prima. En ondertussen zijn ook de ramen geblindeerd tegen het licht."

Klunzen

Tijdens de Carbagerun overnachten de jongemannen op een camping met vele andere gepimpte auto's van andere teams, afkomstig uit Nederland en België. Hun eigen MPV hebben ze de 'Klunsbus' genoemd. "Dat is een mix van klunzen en klussen, iets waar we goed in zijn. Zo hebben we, om dat kracht bij te zetten, twee verfblikken op de uitlaat bevestigd en er een trap met hamers op bevestigd zodat we makkelijk op het dak kunnen komen. Ook hebben we een boormachine en slijptol met zwaailichten op de auto verwerkt", aldus Michel.

Doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor het Alzheimer Fonds. Daarnaast hopen Michel en Bas op in elk geval de originaliteitsprijs. "De eerste prijs behalen is moeilijk, want daar zitten best lastige opdrachten aan vast. We laten de auto er zo gek mogelijk uitzien. Daarbij gaat het vooral om de lol. En zoals gezegd: zoveel mogelijk geld ophalen voor de verschrikkelijke ziekte die Alzheimer heet."

Sponsors

Daarvoor hebben de Hellevoeters nog meer sponsors nodig. "We zouden het fijn vinden als mensen ons steunen met bijvoorbeeld 2 cent per kilometer of een vast bedrag. De ene helft is voor voedsel en benzine, de andere helft gaat naar het Alzheimer Fonds. Iedereen die ons sponsort, mag zijn eigen sticker met naam en/of logo op onze auto plakken."

Michel en Bas leggen tijdens de tiende editie van de Carbagerun 2500 kilometer af. Ze starten al op 2 juli in Emmen en hopen 6 juli te finishen in Slovenië. Gemiddeld rijden ze dus zo'n 500 kilometer per dag. Eenmaal in Slovenië moeten ze natuurlijk ook nog 1500 kilometer terugrijden. Het is dus een uitdaging om de Citroën met al zijn toeters en bellen 4000 kilometer op de weg te houden.

Bucketlist

Voor Michel en Bas is het rijden van de Carbagerun een item op hun bucketlist dat werkelijkheid wordt. "Een oude vriend van mij zei tegen me dat het net was alsof hij mij 25 jaar geleden bezig zag. Als kind vond ik het al leuk om met toeters en lampjes te spelen. En nu kan ik dat weer doen", zegt Michel met een knipoog.

Wie zin heeft om de Hellevoeters uit te zwaaien, is van harte welkom op 2 juli bij de start van de Carbagerun bij de grote rietplas in Emmen. Om 08.00 uur trappen Michel en Bas het gaspedaal in voor hun tocht.

Rally's

De Carbagerun is gebaseerd op de in Engeland zeer populaire 'Banger Rally's', die daar al sinds 2002 bestaan. The Carbagerun heeft op basis van dit concept een eigen draai gegeven aan dit bestaande fenomeen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels tientallen van dit soort tochten die allemaal als overeenkomst hebben dat de waarde van de auto's aan een maximum is gebonden.

Hardenberg

In 2008 deed oprichter Bram Eigenraam mee aan één van deze Britse Banger Rally's. Na een fantastische week te hebben gehad, bleek bij terugkomst in Nederland na enig onderzoek dat een rally met oude barrels nog niet bestond in Nederland. Het idee was geboren, de naam werd verzonnen, de inschrijving werd geopend en dat was het begin van de Carbagerun. Op 13 juli 2009 ging de allereerste Carbagerun van start vanaf het Wilhelminaplein in Hardenberg. Er verschenen 64 auto's aan de start met deelnemers uit het hele land.

Steun

De Klunsbus ook steunen? Dat kan via klunsbus@gmail.com. Via Facebook zijn ook de laatste ontwikkelingen te volgen.

Meer berichten
Nieuwste reacties