Rommelmarkt sluit na jaren de zolder

Martin van Gurp

In 2019 de allerlaatste boottocht

Twaalf jaar heeft Jaap Rijsdijk, samen met andere vrijwilligers waaronder Frits den Boesterd, een rommelmarkt gehouden op de zolder van het Catharinagasthuis. Volgende maand komt er een einde aan deze lange reeks van jaren.

BRIELLE - In de bibliotheek is er een plekje om even aan tafel te zitten. "Eigenlijk ben ik gewoon een vrijwilliger en zit ik in het bestuur van de stichting 'Vrienden van het Catharina Gasthuis," begint hij. Maar Rijsdijk is geen gewone vrijwilliger; elke week is hij uren voor het Gasthuis in de weer. In alles wat hij voor het gasthuis doet, is de rommelmarkt een belangrijk onderdeel.

Zolder

"Vroeger was het een jaarlijkse rommelmarkt. Later heb ik dat, met een stuk of zes trouwe helpers, anders geregeld," zegt hij. De laatste jaren hielden we elke eerste en derde maandag en woensdag van de maand een rommelmarkt op de tweede verdieping van het gasthuis. "Zo was het niet meer nodig om alle spullen naar beneden te halen en wat niet verkocht wordt, weer naar boven te sjouwen. Ik had een prima plek op de zolder waar iedereen die eens wilde neuzen tussen de spulletjes, op zijn gemak zijn gang kon gaan."

Leeghalen

Dat alles is nu verleden tijd. Het Gasthuis wilde zelf weer een deel van de zolder voor opslag gaan gebruiken. Rijsdijk moest daar dus weg met zijn rommelmarkt. De spulletjes die hij verkocht, kwamen voornamelijk van bewoners die verhuisden of overleden waren. In overleg met familie leegden van Rijsdijk en zijn maten de vrijgekomen woning. Het leeg maken van zo'n kamer is de verantwoording en taak van de familie. Daar hecht het Gasthuis nu zo aan, dat Rijsdijk ook daarmee moet gaan stoppen. "Daarmee is de basis weg van een goedlopende rommelmarkt," zegt Rijsdijk. En dat zegt hij met niet eens met veel spijt in zijn stem. "Ik wordt straks 75 jaar. Het is zo langzamerhand mooi geweest." Na de verbouwing van het gasthuis dat in 2019 of 2020 gaat plaatsvinden, had de rommelmarkt toch al het veld moeten ruimen.

Meer berichten
Nieuwste reacties