Veteranendag uit respect en waardering

Aanstaande zaterdag vindt voor de tiende keer in Hellevoetsluis de Veteranendag plaats. Peter Vermaat nam in 2008 het initiatief hiertoe. In 2009 was de eerste Veteranendag.

HELLEVOETSLUIS - Vermaat is zelf een veteraan. Hij diende als dienstplichtig soldaat in Libanon. Hij had er toendertijd voor gekozen zich te laten uitzenden. "Ik heb daar nooit spijt van gehad. Erop terugkijkend is het voor mij een mooie en spannende tijd geweest." In de loop van de jaren daarna realiseerde Vermaat zich steeds meer, dan er maar weinig aandacht was voor al die mannen en vrouwen die zijn uitgezonden naar vredesmissies of die hebben gevochten in een (wereld)oorlog. Dat moest wat hem betreft anders.

Monument

Vanaf het eerste moment van het initiatief om tot een Veteranendag te komen, hebben burgemeester en de wethouders van Hellevoetsluis het initiatief omarmd. Inmiddels is er een vier koppige veteranencommissie, waar Vermaat voorzitter van is, met een ambtenaar van Hellevoetsluis, die mee denkt rond het organiseren van de dag. Hellevoetsluis heeft sinds 2016 ook haar eigen veteranenmonument. Bijzonder is dat dit monument door Vermaat is ontworpen en gemaakt. Het gaat om negen stalen platen die staan voor de negen belangrijkste militaire missies van Nederland. Het monument herbergt veel symboliek met bijvoorbeeld zijn gekartelde randen en het kompas. Het monument staat voor onder andere voor vastberadenheid en is bedoeld voor alle veteranen die Nederland heeft en nog zal krijgen.

Programma

Het monument heeft een plekje gekregen bij de marinewerfmuur, ook wel de zeeheldenmuur genoemd, aan de Burgemeester van der Jagtkade. "Ik zou graag willen dat ook veteranen van heel het eiland Voorne Putten aanstaande zaterdag bij ons langs komen. Ook familieleden en andere geïnteresseerden zijn dan van harte welkom." Vorige jaar waren er zo'n tachtig gasten. Nu is de doelgroep groter en hoopt Vermaat op meer mensen die langs komen. Er is zaterdag een gevarieerd programma met onder andere rollend oorlogsmaterieel. Verder kunnen de gasten een bijzondere fototentoonstelling bewonderen met foto's van de hand van Roanne van Voorst.

Vanaf tien uur worden de gasten ontvangen in het theater de Twee Hondjes. De middag wordt rond vier uur afgesloten met een optreden door 4Fun met de New Manhattan Big Band. Ze spelen en zingen veel herkenbare muziek uit de veertiger tot de tachtiger jaren. Wilt u meer weten? Ga naar veteranen@hellevoetsluis.nl of pjvermaat@zonnet.nl.

Meer berichten
Nieuwste reacties