In den Halven Maen al 27 jaar in Tinte

Het privémuseum In den Halven Maen van Cor Speelpenning en Tjitske Jousma geniet inmiddels landelijke bekendheid. Dit jaar is er naast de bestaande collectie ook een unieke verzameling van posterij-artikelen te bewonderen. Een trekker van jewelste, zo bleek afgelopen maand al.

TINTE - Met Pinksteren was het zo druk in In den Halven Maen dat het op bepaalde momenten dringen geblazen was in het knusse en oergezellige museum. Dat is al sinds 1991 gevestigd in een oud cafeetje aan de 'Kippedik', de doorgaande weg van Tinte naar Rockanje.
In de loop der jaren wisten Cor en Tjitske hun verzameling steeds uit te breiden en ook de grote tuin ging een steeds belangrijker rol spelen. Die wordt aangeduid als de Hof der Zotheid en terecht want dankzij de fraaie woordspelingen waarmee doodgewone voorwerpen worden aangeduid, worden de lachspieren constant aan het werk gezet.
Ook de Schnoepwinckel met oud-Hollands snoep neemt een bijzondere plaats in evenals het terras waarop het bij mooi weer goed toeven is met koffie, thee en limonade en niet te vergeten de baksels uit eigen keuken.
Cor en Tjitske zijn terecht trots op de goed gevulde etalage midden in het museum, elk jaar goed voor een bijzondere tentoonstelling. Dit jaar is daar de privéverzameling te zien van Karel Kerkhof, die jarenlang postkantoorhouder was in Zwartewaal. Dat postkantoor was gevestigd in het oude gemeentehuis. Cor Speelpenning, die zelf bij de Rabobank werkte direct achter het kantoor van Kerkhof, kende zijn verzameldrift en bekeek al die stempels, formulieren, penningen, miniatuur postauto's en andere attributen maar al te graag. Hij wijst op het uithangbord van het postkantoor Zwartewaal dat nu ook hier in In den halven Maen hangt. "Ik ben heel blij dat Karels weduwe me benaderde om de hele collectie te kopen. Die zou in mijn optiek ongetwijfeld de blikvanger van dit seizoen worden." Met nog wat postpetten van de Tintese postbode Van Solingen uit Tjitskes hoedenmuseum op zolder is er nu een interessante tentoonstelling te zien.

Meer berichten
Nieuwste reacties